Századvég: nőtt a bizalmatlanság az EU-val szemben

InfoRádió / MTI
2013. április 11. 14:07
A Századvég áprilisban készített közvélemény-kutatásának eredménye szerint a tavaly mérthez képest nőtt a magyar lakosság EU-val szembeni bizalmatlansága, a kutatóintézet mérései alkalmával először fordult elő, hogy többen vannak azok, akik úgy vélik, inkább hátrányos Magyarországnak az uniós tagság - közölte a Századvég csütörtökön.

Az intézet honlapján (www.szazadveg.hu) olvasható összegzésben kifejtették: Magyarországon az utóbbi időben a közbeszéd egyik meghatározó témájává vált az ország és az EU kapcsolata, így a Századvég legfrissebb kutatásában ezt a kérdést vizsgálta.

Továbbra is nagyon megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy inkább előnyös vagy inkább hátrányos Magyarországnak az uniós tagság - hangsúlyozták. Kiemelték: a 2013. áprilisi eredmények szerint többen vannak azok a válaszadók, akik hátrányosnak vélik a magyar EU-tagságot (42 százalék) azokhoz képest, akik inkább előnyösnek tartják azt (41 százalék). Ez jelentős változás az egy évvel korábban mérthez képest: 2012. januárban még többségben voltak azok, akik szerint előnyös a tagság, az akkori eredmények alapján 49 százalékuk minősítette előnyösnek, 38 százalékuk hátrányosnak.

Mint írták, 2012. január óta jelentősen nőtt azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, nem kellene tovább erősíteni az együttműködést az EU-val. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt így, addig 2013. áprilisban a lakosok 67 százaléka szerint nem kellene tovább erősíteni az uniós kapcsolatokat - közölték.

Kitértek arra is, hogy a megkérdezettek csaknem fele (48 százalék) úgy nyilatkozott, hogy az EU igazságtalan vagy nem korrekt Magyarországgal, minden harmadik válaszadó (34 százalék) szerint pedig igazságos. A lakosok 18 százaléka nem nyilatkozott a témában.

A felmérésből kiderült az is, hogy a felnőtt lakosság többsége (54 százalék) szerint az Európai Unióban kettős mérce létezik Magyarországgal szemben. 30 százalékuk válaszolt úgy, hogy nincs ilyen, azaz minden ország ügyeit egyformán bírálják el - írták. A kérdésben bizonytalanok aránya ezúttal is viszonylag magas volt (16 százalék).

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett április 2. és 5. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.