Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nincs végleges álláspont a kampányfinanszírozásról - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság és a Magyar Nemzet is a kampányfinanszírozásról cikkezik. A Napi Gazdaság azt írja: kétmilliárd forintért hirdette meg a felszámoló a kapuvári húsüzemet.

A Fidesz elnöksége megtárgyalta a kampányfinanszírozási szabályok módosítását, de nem alakított ki végleges álláspontot - írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság elnökségi forrásokra hivatkozva.

A Magyar Nemzet szerint a 2014 januártól májusig tartó - vagyis az országgyűlési választások előtti - időszakban a pártok támogatásait akkor lehetne felfüggeszteni, ha még az idén teljes körűen rendeznék a kampányfinanszírozás nyitott kérdéseit.

A Népszabadság pedig arról ír, hogy a Fidesz vezetése alkotmányjogászok véleményét kéri arról, hogy tehetnek-e különbséget a képviselőjelöltek között a jogosultságok mértékének tekintetében. Azt mindkét napilap megjegyzi, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a központi büdzsé 1 és 3 millió forint közötti összeget biztosítana az aspiránsoknak.

Nemzetközi jogi szakvéleményt készíttet a kormány, válaszul a politikáját, az alkotmányozást és egyes törvényeket bíráló külföldi megnyilvánulásokra - olvasható a Népszabadságban. A Külügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy nemzetközileg elismert alkotmányjogászokat kért fel, hogy formáljanak véleményt az alaptörvény negyedik módosításáról, illetve az ahhoz kapcsolódó törvények tartalmáról.

A Magyar Nemzet szerint tovább szigorítanák a vásárlói közösségek működését a fogyasztóvédők. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője úgy fogalmazott: hiába tiltja törvény az újabb szerveződéseket, továbbra is alakulnak fogyasztói csoportok amelyek lényegében azzal verik át a kiszolgáltatott anyagi helyzetben lévő családokat, hogy hirdetéseikben azt sugallják, hogy a csatlakozó tagok könnyen, gyorsan készpénzes hitelhez jutnak

Az Indexen a 3-as metró Káposztásmegyerre tervezett új végállomásáról olvashatnak. A legutóbbi elképzelések alapján ugyanis közös peronon lesz a csomóponton a vonat és a metróállomás, a szomszédban pedig buszterminált építenek. A beruházás a 3-as metró tervezett meghosszabbításával párhuzamosan 2014 és 2020 között kezdődhet.

Az Index.hu-n arról a brazil nőről is olvashatnak, aki tavaly óta a Facebook segítségével is keresi magyarországi rokonait, akikkel szülei, miután 1949-ben Brazíliába disszidáltak, elvesztették a kapcsolatot. Csak azok a fotók maradtak meg neki, amiket a közösségi portálon is megosztott.

Első körben kétmilliárd forintért hirdette meg a felszámoló a kapuvári húsüzemet - írja a Napi Gazdaság. A húsüzem hitelezői igényei egyébként meghaladják a nyolcmilliárd forintot. Az elbocsátott dolgozóknak az állami bérgarancia-alapból már 310 millió forintot kifizettek, száz főnek azonban további 100 millió forinttal tartoznak még. A témáról bővebben 9 óra után, Üzleti Reggeli című műsorunkban hallhatnak.

A Portfolio.hu-n arról készítettek összeállítást, hogy várhatóan milyen típusú autókkal versenyezhetnek az utasokért a szeptembertől fokozatosan hatályba lépő új taxirendelet nyomán a fuvarozók. A szigorúbb feltételeknek köszönhetően ugyanis jelentősen csökken a taxisok közötti versenyhelyzet, de nem tűnik el teljesen.

A Pénzcentrum.hu a súlyosan fogyatékos magánszemélyek által igénybe vehető adókedvezményekre hívja fel olvasói figyelmét. A kedvezmény megilleti a vele született fogyatékossággal, betegségekkel élők mellett egyebek között a későbbi életszakaszban kialakult cukorbetegségben, különféle szívbetegségekben szenvedőket is, sokan azonban nem is hallottak még róla.

Hanganyag: Sigmond Árpád