eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A növekedés beindítása a legfontosabb a nemzetgazdasági tárca vezetője szerint - a nap hírei

Nem meneszti az országos rendőr-főkapitányt az előállítása közben agyonvert román férfi ügye miatt a belügyminiszter. Elraboltak, majd elengedtek egy magyar megfigyelőt beduinok Egyiptomban.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az idei és a következő év legfontosabb feladata a gazdasági növekedés beindítása lesz. Varga Mihály Berlinben, miután tárgyalt mások mellett Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel, hangsúlyozta: Magyarország továbbra is számíthat Németországra és a német vállalkozások befektetéseire.

Magyarországnak erősen kell kapcsolódnia a német gazdasághoz - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor Kecskeméten, a német Knorr-Bremse haszonjármű-üzletága új gyártó- és fejlesztési bázisának alapkőletételén beszélt erről.

A köztársasági elnök szerint megéri tartós szövetségi, partneri viszonyt kialakítani az Európai Unióban, mert az minden résztvevő számára hasznos lehet. Áder János Zágrábban az uniós kérdések mellett Magyarország és Horvátország gázhálózatának összekapcsolásáról is egyeztetett a horvát államfővel és a miniszterelnökkel.

Nem meneszti az országos rendőr-főkapitányt az előállítása közben agyonvert román férfi ügye miatt a belügyminiszter. Az ORFK közleménye szerint Pintér Sándor elfogadta Papp Károly jelentését és megerősítette tisztségében. Korábban nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Kecskeméti Járásbíróság azt a két volt rendőrt, akik a gyanú szerint Bács-Kiskun megyében hétfőn halálra verték a kisebb lopás miatt előállított 47 éves román állampolgárt.

A kormány elhatárolódik és fellép minden antiszemita, illetve kisebbségeket vallásában, vagy származása miatt sértő szervezkedéssel szemben. Ezt a kormányszóvivő mondta mai tájékoztatóján a Parlamentben. Giró-Szász András arra reagálva beszélt erről, hogy a Népszabadság online korábban azt írta: ifjabb Hegedűs Loránt május 4-re a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére antiszemita népgyűlést szervez.

Újabb rezsicsökkentést tart szükségesnek a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János Hódmezővásárhelyen azt mondta: rövidesen további 10 százalékos mérséklést kellene megvalósítani, a közüzemi díjak 30 százalékos csökkenése pedig már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait. Közben Zsigó Róbert, a Fidesz egyik szóvivője bejelentette: eddig 550 ezer aláírás gyűlt össze a rezsicsökkentés védelméért indult akcióban.

Május közepéig tartó árvízi védekezésre készülnek a hatóságok - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Molnár Béla elmondta: a Körösök már apadnak, ugyanakkor a Tiszán a következő napokban várhatóan emelni kell a készültséget, és várhatóan 8-10 napig harmadfokú védekezés lesz a folyónál. Hozzátette: az olvadás miatt a Duna, a Dráva és a Mura mentén is védelmi intézkedésekre lesz szükség.

Az időjárás okozta több hetes csúszás ellenére legalább közepes idei termésre számít a Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke. Mártonffy Béla az InfoRádióban elmondta: még behozhatónak tartja az eddigi kiesést a márciusi havazás, a fagyok és az esőzések okozta károk ellenére.A tavalyinál 12 ezerrel több gyereket írattak be általános iskolába idén - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Marekné Pintér Aranka az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az intézményfenntartó azt javasolta a minisztériumnak, hogy a legfeljebb 27 fős osztályok helyett csak ott indulhassanak 32 fős osztályok, ahol másképp nem oldható meg a tanulók oktatása.

Tartalék keretet hoz létre az ócsai Szociális Családiház-építési Programra jelentkezőkből, és módosítja a pályázati feltételeket is a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. A kabinet határozata szerint a szociális lakóparki lakás bérletére május 10-ig, a tartalék keretbe december 31-ig lehet jelentkezni.

Gerhardt Ferencet, a monetáris tanács tagját jelöli a Magyar Nemzeti Bank alelnökének a miniszterelnök - közölte a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan azt mondtaa jelöltet még az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős bizottságának is meg kell hallgatni. Király Júlia, a Nemzeti Bank egyik alelnöke hétfőn mondott le posztjáról.

Május 3-ig lehet ajánlatot tenni a felszámolási eljárásban a kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára. Az irányár mintegy kétmilliárd forint. A cégközlönyben megjelent pályázati kiírás szerint egyben kívánják értékesíteni a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. megmaradt értékeit.

Alaptalannak nevezte a menesztésekről szóló értesüléseket az Országos Mentőszolgálatnál a szervezet szóvivője. Győrfi Pál az InfoRádióban úgy fogalmazott: radikális menedzsmentváltást valósítanak meg, de a korábbi szakmai vezetőkre is számítanak a jövőben.

Elraboltak, majd röviddel később elengedtek egy magyar megfigyelőt beduinok a Sínai-félszigeten. A férfi az 1979-ben megkötött egyiptomi-izraeli békeszerződés betartatásán dolgozó misszió tagja. Mielőtt elengedték volna, elrablói állítólag egy köztörvényes váddal letartóztatott társuk szabadon bocsátását követelték cserébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×