eur:
393.4
usd:
368.08
bux:
66269.8
2024. április 24. szerda György

West Balkán-tragédia - Az ügyész súlyosbítást, a védők felmentést kértek másodfokon

Az ügyész súlyosbítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új elsőfokú eljárást kértek a West Balkán nevű szórakozóhelyen két évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia ügyében a Fővárosi Törvényszék másodfokú tárgyalásán szerdán.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nyáron kihirdetett elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházra ítélte a négy vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, melyért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került az ügy a törvényszékre.

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről. A rendőrség meghallgatott több mint száz tanút, tucatnyi szakértőt és néhány hét alatt befejezte a nyomozást. Majd nyolc gyanúsítottnál vádemelést javasoltak az ügyészségnek, amely végül négy embert: Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, továbbá Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőket, és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt vádolta meg az ügyben.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, védőik nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelősségéről, abban azonban minden ügyvéd egyetértett, hogy saját védence ártatlan.

A tavaly nyári elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában számos szabályszegést rótt a vádlottak terhére a bíróság, melyek álláspontja szerint közvetlenül vezettek a veszélyhelyzet kialakulásához és ok-okozati összefüggésben álltak a tragédiával. A legnagyobb mulasztás minden bizonnyal az volt, hogy miközben a hatóságok szerint mindössze 356 ember szórakozhatott volna biztonságosan a West Balkánban, a szervezők 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés pedig már 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül is 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ami az engedélyezett létszám nyolcszorosa. Mindeközben biztonsági őr viszont jóval kevesebb volt a szükségesnél, mindössze tíz, többségében szakképzetlen.

Szerdán a törvényszéken az ügyész a büntetések súlyosítását indítványozta. A vádhatóság szerint a három halálos áldozatot követelő eseményeknél indokolatlan a törvényben rögzített büntetési tételkeret középmértékénél, az öt évnél lényegesen enyhébb büntetést kiszabni.

Papp Gábor ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője szerint ugyanakkor a jogos társadalmi elvárások nagy nyomást gyakoroltak a rendőrségre, amely szerinte "védői szempontból aggasztó körülmények között", felületes nyomozást folytatott. Olyan szakértő is eljárt az ügyben, aki a rendőrséget felügyelő Belügyminisztérium irányítása alá tartozott, illetve olyan is, aki büntetőügyben most először lépett fel szakértőként - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint az elsőfokú bíróság sorra figyelmen kívül hagyta a vádlottak javára szóló bizonyítékokat, illetve ítéleti tényállása ellentmond a rendelkezésre álló adatok némelyikének. Például a tekintetben, hogy egy vagy több menekülő útvonal volt-e a szórakozóhelyen.

Több védő kifogásolta, hogy a hatóságok nem jártak utána a tragédiát a zsúfolt szórakozóhelyen kiváltó pánik közvetlen előzményének, ami tucatnyi tanú szerint az lehetett, hogy a tömegben elterjedt, késelés történt. Mások szerint padokkal tolták meg a tolongó fiatalokat.

A védők felvetették azt is, hogy a szórakozóhelyen a hatóságok - önkormányzat, rendőrség, tűzoltóság, szakhatóságok - tudomásával tartottak évek óta zavartalanul a hasonló méretű, több ezres rendezvények.

A büntetőper várhatóan pénteken folytatódik, amikor sor kerülhet a másodfokú döntés kihirdetésére a Fővárosi Törvényszéken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×