Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb települések adósságrendezéséről döntöttek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb 14 település adósságrendezéséről döntött a kormány.

A kormány döntött annak a tizennégy, ötezres lélekszám alatti kistelepülésnek az adósságkonszolidációjáról, amelyet külön eljárásban kezelt a Belügyminisztérium - erősítette meg a tárca sajtóosztálya kérdésünkre a Magyar Nemzet értesülését.

Ezeket az önkormányzatokat magas egy főre jutó adósságállományuk miatt és azért emelték ki a többi kistelepülés közül, mert jövedelemtermelő vagy nem önkormányzati kötelező feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget. Közülük kilenc település - Szabadkígyós, Füzér, Fertőd, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely - adósságát teljes egészében, a maradék öt település - Aba, Bükkszék, Poroszló, Harkány és Alsómocsolád - adósságának pedig hatvan és nyolcvan százalék közötti részét vállalja át az állam.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be az önkormányzati adósságok nagy részének átvállalását. Az 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány.

A javaslatot néhány hét múlva az Országgyűlés is elfogadta, így az első lépcsőben december végéig az ötezernél kisebb lélekszámú 1710 település teljes adósságát, 74 milliárd forintot vállalt át a kormány. Ebből a körből maradt ki a korábban említett 14 kistelepülés. Ezután elkezdődtek a mára lezárult egyeztetések az ötezernél nagyobb lélekszámú településekkel. Ezek esetében az adósságátvállalás alsó szintje 40 százalék, maximális értéke pedig 70 százalék volt, de egyes esetekben még ennél is több.

Gyöngyös adósságának például 50, Székesfehérvárénak 70 százalékát, a főváros adósságállományának pedig 60 százalékát - több mint 104 milliárd forintot - vállal át az állam.
Akadt azonban elégedetlen városvezető is: Ajka szocialista polgármestere kevesellte az adósság 42 százalékának átvállalását és nemrég politikai döntésnek minősítette, mondván, hogy a hasonló adóerősséggel bíró Veszprém adósságának 70 százalékát vállalta át az állam.

Végül az eredeti javaslat helyett a kormány 695 milliárd forintos adósságot vett át az érintett településektől. A folyamat maradéktalanul csak nyárra zárul le.

Az adósságrendezési tárgyalásokból mára kevesebb mint 20 önkormányzat maradt ki, amelyek korábban csődbe mentek, így adósságrendezési eljárás alatt állnak. Amíg ez le nem zárul, a kormány nem tárgyal velük az adósságátvállalásról.

Annak a 1160 önkormányzatnak, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, a kabinet későbbi elismerést és valamilyen eddig nem részletezett előnyt ígért.