eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb települések adósságrendezéséről döntöttek

Újabb 14 település adósságrendezéséről döntött a kormány.

A kormány döntött annak a tizennégy, ötezres lélekszám alatti kistelepülésnek az adósságkonszolidációjáról, amelyet külön eljárásban kezelt a Belügyminisztérium - erősítette meg a tárca sajtóosztálya kérdésünkre a Magyar Nemzet értesülését.

Ezeket az önkormányzatokat magas egy főre jutó adósságállományuk miatt és azért emelték ki a többi kistelepülés közül, mert jövedelemtermelő vagy nem önkormányzati kötelező feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget. Közülük kilenc település - Szabadkígyós, Füzér, Fertőd, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely - adósságát teljes egészében, a maradék öt település - Aba, Bükkszék, Poroszló, Harkány és Alsómocsolád - adósságának pedig hatvan és nyolcvan százalék közötti részét vállalja át az állam.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be az önkormányzati adósságok nagy részének átvállalását. Az 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány.

A javaslatot néhány hét múlva az Országgyűlés is elfogadta, így az első lépcsőben december végéig az ötezernél kisebb lélekszámú 1710 település teljes adósságát, 74 milliárd forintot vállalt át a kormány. Ebből a körből maradt ki a korábban említett 14 kistelepülés. Ezután elkezdődtek a mára lezárult egyeztetések az ötezernél nagyobb lélekszámú településekkel. Ezek esetében az adósságátvállalás alsó szintje 40 százalék, maximális értéke pedig 70 százalék volt, de egyes esetekben még ennél is több.

Gyöngyös adósságának például 50, Székesfehérvárénak 70 százalékát, a főváros adósságállományának pedig 60 százalékát - több mint 104 milliárd forintot - vállal át az állam.
Akadt azonban elégedetlen városvezető is: Ajka szocialista polgármestere kevesellte az adósság 42 százalékának átvállalását és nemrég politikai döntésnek minősítette, mondván, hogy a hasonló adóerősséggel bíró Veszprém adósságának 70 százalékát vállalta át az állam.

Végül az eredeti javaslat helyett a kormány 695 milliárd forintos adósságot vett át az érintett településektől. A folyamat maradéktalanul csak nyárra zárul le.

Az adósságrendezési tárgyalásokból mára kevesebb mint 20 önkormányzat maradt ki, amelyek korábban csődbe mentek, így adósságrendezési eljárás alatt állnak. Amíg ez le nem zárul, a kormány nem tárgyal velük az adósságátvállalásról.

Annak a 1160 önkormányzatnak, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, a kabinet későbbi elismerést és valamilyen eddig nem részletezett előnyt ígért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×