Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az adósságállomány miatt sérülékenynek tartja a magyar gazdaságot az Európai Bizottság - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon szerint továbbra sincs pontos forgatókönyv a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kiválasztására. Újabb vízszintemelkedésekre kell számítani a Tisza vízgyűjtőjén a következő két nap esős időjárása miatt.

Magyarország külső egyensúlya javult, az államadósság és a háztartások eladósodottsága csökkent, de továbbra is magas - áll az Európai Bizottság makrogazdasági egyensúlyhiányokkal foglalkozó jelentésében. Az elemzés szerint az adósságállomány és az alacsony növekedési kilátás miatt az ország továbbra is sérülékeny, ezért a pénzügyi konszolidáció folytatását, az adórendszer felülvizsgálatát, illetve a különadók mértékének csökkentését javasolja a brüsszeli testület. Az elemzés szerint a vállalatokra rakódó terhek összességében annak ellenére sem csökkentek, hogy a társasági adóban jelentős csökkentést hajtott végre a kormány, és idén tovább nő az össz-adóteher.

A közepes méretű pénzintézetek képviselőivel folytatja múlt héten bejelentett hitelprogramjáról az egyeztetést a jegybank vezetése. Ezen a héten 8 nagybank vezetőjével egyeztettek, akik támogatták a növekedési hitelprogramot, a részletekről várhatóan egy hónapig tárgyalnak. Matolcsy György, a jegybank elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy június elsején indítják el a programot, olcsó hitellel látják el a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy élénkítsék a beruházásokat és megszabaduljanak a devizahiteleiktől

Továbbra sincs pontos forgatókönyv a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kiválasztására - mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője. A volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: az lesz a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akit erre felkérnek és akinek a legnagyobb az esélye Orbán Viktor legyőzésére, valamint arra, hogy utána tartósan jól kormányozza az országot. A volt miniszterelnök a ciprusi válságkezelésről azt mondta: Brüsszel súlyos kommunikációs hibát vétett, mert nem magyarázta el egyértelműen döntése okait és ez a piacok bizalomvesztéséhez vezetett.

Péntektől ismét olcsóbb lesz az üzemanyag. A MOL bruttó 5-5 forinttal csökkenti a benzin és a gázolaj árát. Kökösi Gábor, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak elmondta: a mérséklés után a benzinért átlagban literenként 419, a gázolajért 424 forintot kell fizetni. Szerdán 8 forinttal csökkentette a benzin és 3-al a gázolaj árát a Mol.

Jövő pénteken derül ki, hogy hányan jelentkeztek a felsőoktatási intézmények különböző szakjaira. A felsőoktatási államtitkár megerősítette: azoktól az intézményektől, amelyek nem életképesek, át kell csoportosítani forrásokat. Klinghammer István szerint új alapokra kell helyezni a felsőoktatás finanszírozását.

Bérmegállapodást sürget valamennyi állami vállalatnál a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Az MSZOSZ közleményében azt írta: tapasztalatuk szerint az állami cégeknél nem valósult meg az a béremelés, amit a magántulajdonban lévő cégektől elvártak. A szakszervezeti szövetség úgy fogalmazott: a munkavállalók keresete az elmúlt években folyamatosan veszített értékéből, ezért elengedhetetlennek tartják, hogy növekedjenek a bérek, függetlenül attól, ki a tulajdonosa az adott vállalkozásnak.

Újabb vízszintemelkedésekre kell számítani a Tisza vízgyűjtőjén a következő két nap esős időjárása miatt. Főként a folyó középső és alsó szakaszán várhatók árhullámok. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint az ország nyugati és középső területein mindenhol apadnak a folyók, a keleti országrészben azonban még mindig mintegy 530 kilométeren harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Takta, a Kraszna a Berettyó és a Körösök mentén. Összesen mintegy 2200 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Kismértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg mintegy 205 ezer hektár van víz alatt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint jelenleg alaptalan arról beszélni, hogy az idei belvíz termény- vagy élelmiszer-áremelést eredményez. A tárca a korábbi politikai, illetve szakértői véleményekre reagálva hangsúlyozta: a hazai gabonák termelői árait alapvetően a világpiaci árak alakítják, amelyeket számos trend és hatás befolyásol, így a többi között a terméseredmények alakulása.

Kényszervallatás és halált okozó testi sértés gyanúja miatt őrizetbe vettek két rendőrt a Bács-Kiskun megyei Izsákon. Az Országos Rendőr-főkapitány elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jogállami keretek között működő rendőrségnél egy intézkedés így fejeződjön be. A két rendőr, akiket azóta felmentettek szolgálati viszonyukból, - egy 47 éves, román állampolgárságú férfivel szemben kisebb lopás gyanúja miatt intézkedett, majd olyan súlyosan bántalmazták, hogy később belehalt sérüléseibe. Az eset miatt indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát és a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is.