eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Apadnak a folyók

Az ország nyugati és középső területein folytatódott, a keleti országrészben pedig elkezdődött a folyók apadása, mivel az elmúlt napon nem esett jelentős csapadék. Bár csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága, a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az OVF legfrissebb adatai szerint 2226 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Ebből elsőfokú védekezés folyik 465 kilométeren a Tiszán Záhony és Dombrád között, valamint Szeged és a déli országhatár között, a Zagyván, a Berettyó felső szakaszán, a Maroson, a Zala alsó szakaszán és a Rába egyes szakaszain, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak. Másodfokú a készültség 1225 kilométeren a Kraszna felső szakaszán, a Lónyay-főcsatornán, a Tiszán Dombrád és Szeged között, a Bodrogon, a Fekete-, a Fehér-Körösön és a Hármas-Körös torkolati szakaszán. Harmadfokú védekezés zajlik 536 kilométeren a Kraszna alsó szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában sem a Duna, sem a Tisza magyarországi vízgyűjtő területein nem volt jelentős csapadék. Folytatódott az árhullámok levonulása, amelynek súlypontja a Tisza középső és alsó szakaszára tevődik át.

Az ország nyugati és középső területein tovább folytatódott az apadás. A keleti területeken is megindult az apadás, a magyarországi folyók jellemzően az alsó szakaszaikon áradnak, illetve tetőznek.

A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, lassú levonulással; mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás miatt nagyon lassú az apadás üteme.

A Kraszna teljes hosszában apad, az alsó szakaszon, Kocsordnál is tetőzött. A Sajó szintén teljes hosszán apad, ezért megszüntették az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, és a Zagyván is folytatódik az apadás.

A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán stagnál a vízállás.

A Bodrogon - főleg a Latorca áradása miatt - tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál tetőzés közeli a vízállás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje miatti visszaduzzasztó hatás érvényesül.

A Takta lefolyását a lezárt kesznyéteni árvízkapu akadályozza. Ezt a hatást a magas Sajó-torkolati vízállás is fokozza, ezért a harmadfokú készültségi szintet továbbra is fenntartják.

A Körösökön és a Berettyón jelentős árhullám vonul le, de a Hármas-Körös kivételével mindenhol apadás tapasztalható. A Hármas-Körös Gyománál kedden, Szarvasnál szerda reggel 6 órakor tetőzött. A Tisza visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.

A Berettyón a felső szakaszán - Pocsajnál, Berettyóújfalunál - folytatódik az apadás elsőfokú szintekkel, míg az alsó szakaszán a tetőzés után továbbra is harmadfokú készültségi szintek vannak érvényben.

A belvízi helyzetről a közleményben azt írták: Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem hullott számottevő csapadék, de a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban magasak a vízszintek.

A kedvező időjárás és a védekezés következtében 205 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület az országban, ebből 97 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megyében alakultak ki, de 20 ezer hektár fölött van Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is az elöntés.

Tizenkét vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 82 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 13 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 24 szakaszon harmadfokú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×