Navracsics: Európa meggyőzhet minket, de nem kényszerítenek

Infostart
2013. április 9. 12:37
A politikai érzékenység tette szükségessé, hogy a miniszterelnök is felszólaljon az Élet menetének védelmében - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Élet menetére rászervezett Adj gázt! elnevezésű demonstrációról Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a kormány akár a bíróságig is elmegy a motoros vonulás betiltása ügyében, és a politikai érzékenység tette szükségessé, hogy a belügyminiszter és a miniszterelnök is megszólaljon.

Ha nem szólalt volna meg a miniszterelnök, akkor mindenki azt követelné, hogy ő is szólaljon meg - tette hozzá a miniszter, aki úgy gondolja, ez egy politikailag rendkívül érzékeny téma.

Az alaptörvény negyedik módosítása miatti újabb európai bírálatok ügyében a tárcavezető azt mondta: vitákra lehet számítani, de a kormány által kijelölt irány nem változik,

Mint fogalmazott, "nem lesz olyan lépés, amivel kényszerítenek minket, olyan viszont lehet, hogy a párbeszéd során meggyőznek minket".

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kitért arra is, még mindig vannak kétségei afelől, hogy a 2000-ben Leányfalun két gyermeket halálra gázoló Francis Ciarán Tobin megkezdi büntetését Magyarországon.

Jogilag a magyar kormány kikényszeríteni nem tudja, hogy Magyarországra jöjjön. Nekünk minden hatóság, és különösen Tobin jóravalóságára, jóindulatára, becsületére és lelkiismeretére van szükségünk. Most az ír igazságügy-miniszter a mi oldalunkon áll. Tudom, hogy az ír közvélemény is a mi oldalunkon áll. A másik oldalon Tobin áll - fogalmazott.

Nemrég a közigazgatási és igazságügyi miniszter személyesen garantálta ír kollégája kérésére, hogy a jogerősen elítélt férfi Írországban folytathatja büntetését, amennyiben annak letöltését Magyarországon kezdi meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást