eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Folyamatos mozgásban van a megcsúszott hegyoldal Verőcén

Folyamatos mozgásban van, ezért alapos vizsgálatra szorul a verőcei Szamos utcában szombaton megcsúszott agyagos hegyoldal. Az omlástól károsodott ingatlanon kívül más házak is veszélybe kerülhetnek - közölte Bethlen Farkas, a község független polgármestere kedden.

A Pest megyei katasztrófavédelem szombati tájékoztatása szerint a 30 méter magas és 250 méter széles löszfalból egy 50 méteres darab szakadt le. Az omlás két közeli ingatlant érint, az egyiknek - egy lakatlan parasztháznak - a kertjéig ér a törmelék, míg a másik házban kár is esett: az aláhulló földet az ingatlan hátsó fala állította meg. A benne lakóknak nem lett bajuk, de a család elővigyázatosságból rokonokhoz költözött.

Bethlen Farkas - kiegészítve a katasztrófavédelem információját - elmondta, hogy valójában az agyagos hegyoldal csúszott meg, abból omlott le egy darab, nekidöntve egy betontámfalat az alatta lévő családi háznak. Az udvarban egy fészer és egy istálló is van, ez utóbbi teljesen megsemmisült.

A hegyoldal két évvel ezelőtt is megmozdult, de akkor nem okozott kárt, most valószínűleg az elmúlt időszak esőzéseinek hatására csúszott meg, és ha az előrejelzéseknek megfelelően ismét elered az eső, újabb omlás lehet - mondta polgármester. A hegyoldal alatt, illetve a peremén több ház is veszélyeztetett, ezért statikai vizsgálatot kértek, amelynek eredménye körülbelül két hét múlva születhet meg. Válaszra vár az a kérdés is, hogy milyen mértékben fizeti ki a már meglévő és az esetleges károkat a biztosító - fogalmazott a település vezetője.

Ha kiderül, hogy miként tartható meg a hegyoldal, és mindez mennyibe kerül, akkor az önkormányzat valószínűleg vis maior pályázatot nyújt be a Belügyminisztériumhoz, mert az évi 300 milliós költségvetésükből aligha telik a várhatóan tetemes összegű munka finanszírozására - mondta Bethlen Farkas.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×