eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Handó a tévedések tisztázása érdekében kért meghallgatást

A félreértések, tévedések tisztázása érdekében kérte személyes meghallgatását az Alkotmánybíróságtól az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Handó Tündét a bírósági ügyek áthelyezését kifogásoló alkotmányjogi panaszok miatt keresete meg a taláros testület.Az Országos Bírósági Hivatal elnöke úgy fogalmazott: kérte, tegyék lehetővé a személyes megjelenést az Alkotmánybíróság előtt, hogy személyesen tudja eloszlatni azokat a félreértéseket, tévedéseket, amelyek az ügyáthelyezés intézményével kapcsolatban léteznek.

Bitskey Botond, az Ab főtitkára vasárnap közölte, hogy több olyan alkotmányjogi panasz érkezett a testülethez, amelyben a bírósági kijelölést kifogásolták az indítványozók.

Handó Tünde példaként említette, hogy egyebek mellett azt is tisztázni szeretné: nem olyan ügyeket helyeznek át más bíróságokra, amelyekben egy-egy bíró már több tárgyalást is tartott. "Szeretném nyomatékosítani, hogy az ügyek elindítása mindig egy-egy törvényszék elnökének vagy az ítélőtábla elnökének a jogköre és felelőssége, arra az OBH elnökének semmiféle ráhatása nem lehet" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy minden esetben "bíróság kijelöléséről van szó, nem pedig bíró kijelöléséről". Magyarországon minden bíró független, nekik minden szinten ugyanolyan felkészültségűnek kell lenniük, "és az ügyfélnek ugyanazon a szinten, ugyanabban az ügyszakban, ugyanazt a kiszolgálást, alaposságot és odafigyelést kell tapasztalnia" - jelentette ki Handó Tünde.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×