eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az Alkotmánybíróság által felülbírált kérdések a parlament előtt

Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés az egyhetes húsvéti szünetet követően. A képviselők hétfőn újra elfogadhatják az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban részben alaptörvény-ellenesnek nyilvánított, és a köztársasági elnök által visszaküldött választási eljárásról szóló törvényt, kedden pedig az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról kezdődhet vita, miután az Ab megsemmisítette az erről rendelkező büntető törvénykönyvi passzusokat.

A Ház ülése a megszokott időben, a hét első napján, 13 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat megelőzően Szemereyné Pataki Klaudia veheti fel a jegybankelnöknek kinevezett Matolcsy György fideszes parlamenti mandátumát.

Az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések után szavazás várható például a Finnugor Rokon Népek Napjáról szóló határozati javaslatról, a hegyközségekről szóló törvény módosításáról, valamint az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvényjavaslatról.

Szintén zárószavazást tarthatnak az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló, hat jogszabály átírását magában foglaló javaslatról, amely a szakellátási felelősséget hivatott hozzáigazítani az egészségügyi ellátórendszerben az elmúlt két évben bekövetkezett strukturális változásokhoz.

Határozathozatal lesz a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról, amely elsősorban a kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályokat egészíti ki a megalakulását követően felmerült gyakorlati tapasztalatok nyomán. Szintén zárószavazás lesz a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatról, amely tartalmazza többek között a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) elnökének illetményére vonatkozó rendelkezéseket, valamint szélesíti az MRK által kezelt adatkört.

A parlament dönthet Pintér Sándor belügyminiszter azon javaslatáról is, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem teljesítik a gyermekük tankötelezettségével kapcsolatos feladataikat, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket. Az MSZP kezdeményezésére szavazás várható az alkotmányügyi bizottság egy korábbi általános érvényű állásfoglalásának elutasításáról. A szocialisták célja, hogy felhívják a Ház figyelmet a részlehajlás nélküli ülésvezetés követelményére, Mesterházy Attila pártelnök szerint ugyanis Kövér László házelnök 2013. február 11-én megsértette az országgyűlési törvény erre vonatkozó rendelkezését.

Hétfőn az esti órákban ismét napirendre kerül több korábban tárgyalni kezdett javaslat, így részletes vitát tarthatnak például a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról, valamint a nemzeti eszközkezelővel kapcsolatos törvénymódosításokkal.

Kedden egyebek mellett az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódhat az Országgyűlés munkája. A törvényjavaslatot azután nyújtotta be a kormány nevében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hogy az Ab februárban megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust.

Ugyancsak a hét második ülésnapján tárgyalhatják a vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslatot, valamint annak a kormánypárti indítványnak a vitája, amely szigorúbban büntetné a katasztrófa-helyszíneken elkövetett lopást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×