Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Alkotmánybíróság által felülbírált kérdések a parlament előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés az egyhetes húsvéti szünetet követően. A képviselők hétfőn újra elfogadhatják az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban részben alaptörvény-ellenesnek nyilvánított, és a köztársasági elnök által visszaküldött választási eljárásról szóló törvényt, kedden pedig az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról kezdődhet vita, miután az Ab megsemmisítette az erről rendelkező büntető törvénykönyvi passzusokat.

A Ház ülése a megszokott időben, a hét első napján, 13 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat megelőzően Szemereyné Pataki Klaudia veheti fel a jegybankelnöknek kinevezett Matolcsy György fideszes parlamenti mandátumát.

Az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések után szavazás várható például a Finnugor Rokon Népek Napjáról szóló határozati javaslatról, a hegyközségekről szóló törvény módosításáról, valamint az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvényjavaslatról.

Szintén zárószavazást tarthatnak az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló, hat jogszabály átírását magában foglaló javaslatról, amely a szakellátási felelősséget hivatott hozzáigazítani az egészségügyi ellátórendszerben az elmúlt két évben bekövetkezett strukturális változásokhoz.

Határozathozatal lesz a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról, amely elsősorban a kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályokat egészíti ki a megalakulását követően felmerült gyakorlati tapasztalatok nyomán. Szintén zárószavazás lesz a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatról, amely tartalmazza többek között a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) elnökének illetményére vonatkozó rendelkezéseket, valamint szélesíti az MRK által kezelt adatkört.

A parlament dönthet Pintér Sándor belügyminiszter azon javaslatáról is, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akik nem teljesítik a gyermekük tankötelezettségével kapcsolatos feladataikat, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket. Az MSZP kezdeményezésére szavazás várható az alkotmányügyi bizottság egy korábbi általános érvényű állásfoglalásának elutasításáról. A szocialisták célja, hogy felhívják a Ház figyelmet a részlehajlás nélküli ülésvezetés követelményére, Mesterházy Attila pártelnök szerint ugyanis Kövér László házelnök 2013. február 11-én megsértette az országgyűlési törvény erre vonatkozó rendelkezését.

Hétfőn az esti órákban ismét napirendre kerül több korábban tárgyalni kezdett javaslat, így részletes vitát tarthatnak például a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról, valamint a nemzeti eszközkezelővel kapcsolatos törvénymódosításokkal.

Kedden egyebek mellett az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódhat az Országgyűlés munkája. A törvényjavaslatot azután nyújtotta be a kormány nevében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hogy az Ab februárban megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust.

Ugyancsak a hét második ülésnapján tárgyalhatják a vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslatot, valamint annak a kormánypárti indítványnak a vitája, amely szigorúbban büntetné a katasztrófa-helyszíneken elkövetett lopást.