eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

Újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget - a nap hírei

Egy nap alatt újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Európai politikai kampánytémának tartja a magyarországi demokráciát bíráló német véleményeket a miniszterelnök-helyettes. A választási eljárási törvényről szavaz holnap a Parlament, a szocialisták társadalmi egyeztetést sürgetnek a témában.

Egy nap alatt újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Most 2600 kilométernyi töltésen, gáton folyik védekezés, ebből 626 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú a készültség. A Marcalnál az elmúlt órákban több mint 370-en dolgoztak, és eddig 20 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet. A Körösök és a Hortobágy-Berettyó tovább árad, a mezőtúri árvízkapunál működő 24 szivattyú mellé újabb 12-őt telepítettek. A Berettyó áradása miatt a Vésztő és Szeghalom közötti vasúti hidra kővel megrakott tehervagonokat állítanak, hogy a szerkezet jobban ellenálljon a víz sodrásának. Ezért ott a vonatok helyett autóbuszok viszik az utasokat. Nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, országszerte 216 ezer hektár áll víz alatt, ennek nagyjából fele szántó.

Európai politikai kampánytémának minősítette a miniszterelnök-helyettes a magyarországi demokráciát bíráló németországi véleményeket. Navracsics Tibor a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában azt mondta, bő egy évvel az európai parlamenti választások és öt hónappal a németországi voksolás előtt az európai baloldal minden eszközt felhasznál majd, hogy Magyarországon keresztül bírálja az európai jobboldalt. Erre példa a két német közszolgálati televízió gyermekcsatornáján megjelent támadás.

Hétfőn a választási eljárásról szóló törvény újbóli megszavazása, kedden az önkényuralmi jelképek használatát büntető jogszabály-módosítás általános vitája szerepel az országgyűlés napirendjén. Mindkét ügyben született már alkotmánybírósági határozat: a választási eljárásról szóló rendelkezéseket részben alaptörvény ellenesnek minősítették, ezért azt az államfő visszaküldte a Parlamentnek. Az önkényuralmi jelképek használatáról szóló büntető törvénykönyvi passzusokat pedig megsemmisítették, ezért kell új szabályozást elfogadni, és így a szankciók a hónap vége után is érvényben maradnának.

Társadalmi egyeztetést vár a kormánytól az MSZP a zárószavazás előtt álló választási eljárási törvény ügyében. Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke azt mondta: nem ismerik a kampányfinanszírozás szabályait, és több más részletkérdést sem.

Alkotmányjogi panaszok ügyében hallgatja meg Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét az Alkotmánybíróság. A testület főtitkára megerősítette a korábbi lapértesülést azzal, hogy az indítványozók kifogásolják a bírósági hivatal elnökének jogát a bírók kijelölésére.

Az államfő szerint magyarságunk csak európaiságunkkal lehet teljes, szabadságunkat pedig csak a tudás révén tudjuk kiteljesíteni. Áder János a győri Révai Gimnázium fennállásának 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. Az intézmény egykori növendékeként életre szóló leckének nevezte, hogy mi mindenre képes egy olyan közösség, ahol természetes a tudás elismerése, a szorgalom megbecsülése, a tehetség bátorítása.

Fellépést vár a kormánytól a klímaváltozás ellen az LMP. Szél Bernadett, az ellenzéki párt politikusa a klímakutatók megállapításaira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés miatt szélsőségessé válhat a Kárpát-medence időjárása. Úgy vélte, hogy a kormánynak jelenleg semmilyen éghajlatvédelmi politikája nincs.

Megölték Király Tamás divattervezőt. A rendőrség nem nevezte meg az áldozatot, közleményükben csak annyi szerepel, hogy súlyosan bántalmaztak 8. kerületi otthonában egy 60 éves férfit, aki a helyszínen életét vesztette. Nyomozást indítottak az ismeretlen elkövető ellen. A távirati iroda rendőrségi forrásból úgy tudja, az áldozat a nemzetközileg is ismert divattervező, Király Tamás. A hvg.hu szerint a rendőrök nem találták betörés nyomait a lakásban.

Kártérítési keresetet nyújtott be Fazekas Róbert diszkoszvető egy étrend-kiegészítőket forgalmazó, kanadai cég ellen, mert szerinte a társaság nem tüntette fel a csomagoláson egyik termékének anabolikus szteroid tartalmát, és őt emiatt tiltották el a londoni olimpiai részvételtől. A nehézatléta torontói ügyvédje szerint Fazekas Róbert esélyes lett volna az olimpiai aranyra, mert az edzéseken nagyobbat dobott az aranyérmesnél. A sportoló dopping tesztje azután lett pozitív, hogy elkezdte használni a kifogásolt terméket, amelyben a laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a tiltott szert - mondta az ügyvéd.

Közvetítő szerepet vállalna Svájc az Észak- és Dél-Korea közötti feszült viszonyban. Közben elhalasztotta egy hónappal a mostanában tervezett rakétakísérleteit az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a félreértéseket, a provokáció látszatát vagy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet rontását. A Pentagon ugyanakkor egyértelművé tette, hogy felkészültek egy esetleges észak-koreai fenyegetés megtorlására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×