Újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget - a nap hírei

Infostart
2013. április 7. 21:09
Egy nap alatt újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Európai politikai kampánytémának tartja a magyarországi demokráciát bíráló német véleményeket a miniszterelnök-helyettes. A választási eljárási törvényről szavaz holnap a Parlament, a szocialisták társadalmi egyeztetést sürgetnek a témában.

Egy nap alatt újabb 100 kilométernyi folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Most 2600 kilométernyi töltésen, gáton folyik védekezés, ebből 626 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú a készültség. A Marcalnál az elmúlt órákban több mint 370-en dolgoztak, és eddig 20 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet. A Körösök és a Hortobágy-Berettyó tovább árad, a mezőtúri árvízkapunál működő 24 szivattyú mellé újabb 12-őt telepítettek. A Berettyó áradása miatt a Vésztő és Szeghalom közötti vasúti hidra kővel megrakott tehervagonokat állítanak, hogy a szerkezet jobban ellenálljon a víz sodrásának. Ezért ott a vonatok helyett autóbuszok viszik az utasokat. Nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, országszerte 216 ezer hektár áll víz alatt, ennek nagyjából fele szántó.

Európai politikai kampánytémának minősítette a miniszterelnök-helyettes a magyarországi demokráciát bíráló németországi véleményeket. Navracsics Tibor a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában azt mondta, bő egy évvel az európai parlamenti választások és öt hónappal a németországi voksolás előtt az európai baloldal minden eszközt felhasznál majd, hogy Magyarországon keresztül bírálja az európai jobboldalt. Erre példa a két német közszolgálati televízió gyermekcsatornáján megjelent támadás.

Hétfőn a választási eljárásról szóló törvény újbóli megszavazása, kedden az önkényuralmi jelképek használatát büntető jogszabály-módosítás általános vitája szerepel az országgyűlés napirendjén. Mindkét ügyben született már alkotmánybírósági határozat: a választási eljárásról szóló rendelkezéseket részben alaptörvény ellenesnek minősítették, ezért azt az államfő visszaküldte a Parlamentnek. Az önkényuralmi jelképek használatáról szóló büntető törvénykönyvi passzusokat pedig megsemmisítették, ezért kell új szabályozást elfogadni, és így a szankciók a hónap vége után is érvényben maradnának.

Társadalmi egyeztetést vár a kormánytól az MSZP a zárószavazás előtt álló választási eljárási törvény ügyében. Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke azt mondta: nem ismerik a kampányfinanszírozás szabályait, és több más részletkérdést sem.

Alkotmányjogi panaszok ügyében hallgatja meg Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét az Alkotmánybíróság. A testület főtitkára megerősítette a korábbi lapértesülést azzal, hogy az indítványozók kifogásolják a bírósági hivatal elnökének jogát a bírók kijelölésére.

Az államfő szerint magyarságunk csak európaiságunkkal lehet teljes, szabadságunkat pedig csak a tudás révén tudjuk kiteljesíteni. Áder János a győri Révai Gimnázium fennállásának 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt. Az intézmény egykori növendékeként életre szóló leckének nevezte, hogy mi mindenre képes egy olyan közösség, ahol természetes a tudás elismerése, a szorgalom megbecsülése, a tehetség bátorítása.

Fellépést vár a kormánytól a klímaváltozás ellen az LMP. Szél Bernadett, az ellenzéki párt politikusa a klímakutatók megállapításaira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés miatt szélsőségessé válhat a Kárpát-medence időjárása. Úgy vélte, hogy a kormánynak jelenleg semmilyen éghajlatvédelmi politikája nincs.

Megölték Király Tamás divattervezőt. A rendőrség nem nevezte meg az áldozatot, közleményükben csak annyi szerepel, hogy súlyosan bántalmaztak 8. kerületi otthonában egy 60 éves férfit, aki a helyszínen életét vesztette. Nyomozást indítottak az ismeretlen elkövető ellen. A távirati iroda rendőrségi forrásból úgy tudja, az áldozat a nemzetközileg is ismert divattervező, Király Tamás. A hvg.hu szerint a rendőrök nem találták betörés nyomait a lakásban.

Kártérítési keresetet nyújtott be Fazekas Róbert diszkoszvető egy étrend-kiegészítőket forgalmazó, kanadai cég ellen, mert szerinte a társaság nem tüntette fel a csomagoláson egyik termékének anabolikus szteroid tartalmát, és őt emiatt tiltották el a londoni olimpiai részvételtől. A nehézatléta torontói ügyvédje szerint Fazekas Róbert esélyes lett volna az olimpiai aranyra, mert az edzéseken nagyobbat dobott az aranyérmesnél. A sportoló dopping tesztje azután lett pozitív, hogy elkezdte használni a kifogásolt terméket, amelyben a laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a tiltott szert - mondta az ügyvéd.

Közvetítő szerepet vállalna Svájc az Észak- és Dél-Korea közötti feszült viszonyban. Közben elhalasztotta egy hónappal a mostanában tervezett rakétakísérleteit az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a félreértéseket, a provokáció látszatát vagy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet rontását. A Pentagon ugyanakkor egyértelművé tette, hogy felkészültek egy esetleges észak-koreai fenyegetés megtorlására.