eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Tizenöt megyében ad munkát az ár- és a belvíz

Vasárnap is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés az országban. Az időjárás az előrejelzések szerint kedvezően alakul, hiszen bár többnyire erősen felhős lesz az ég, de több-kevesebb napsütés szinte mindenütt várható. Lesz ugyan elvétve még kisebb eső, zápor is, számottevő mennyiségű csapadék azonban sehol sem valószínű. Szombaton országosan tizenöt megyében folyt ár- vagy belvíz elleni védekezés, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében mindkettő. Belvíz ellen összesen hetvenkilenc településen folytak védekezési munkálatok - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A folyók magyarországi szakaszain összesen több mint kétezer-ötszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ennek nagyjából a felén, a Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán 1226 km hosszon első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Harmadfokú védekezés 626 kilométeren zajlik a Berettyó, a Hortobágy-Berettyó, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala érintett szakaszain.

Három megye négy települése folytat árvízi védekezést, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig belvízi védekezést folytatnak. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll belvíz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van, de több mint 30 ezer hektárt hódított el a víz Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében, az elöntés meghaladja a 20 ezer hektárt Szabolcs-Szatmár-Beregben, a 15 ezret Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve a Hanságban. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén első fokú belvízvédelmi készültséget tizenhárom, másodfokút negyvennégy, harmadfokút pedig huszonkét szakaszon tartanak. Utóbbit a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje miatt, a Zala és a Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld déli és középső területein kellett elrendelni.

A belvíz miatt országosan kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Pest megyében Verőcén három személy kényszerült rokonokhoz költözni, mert a löszfalomlás veszélyeztette a házukat, így már összesen öten vannak, akiknek ilyen okból átmeneti szállást kellett keresni.

Az ár- és belvíz miatt négy megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

Veszprém megyében az éjszaka folyamán nem történt változás a Marcal melletti gátakon. A folyón még nem indult meg az apadás. Éjjel fél kettőig kétszáz ember dolgozott a helyszínen a gátak megerősítésén. Reggel nyolckor újabb váltás önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó és NAV-os munkatárs kezdte meg a munkát, ami addig tart, amíg a vízügyi szakemberek apadást nem tapasztalnak a Marcalon. Védekezés továbbra is Marcaltő és Egyházaskesző, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein folyik. Szombaton összesen tizenhétezer homokzsákot építettek be a védekezésben résztvevők. A megyében újra járható a 8412-es út Egyházaskeszőnél és a 84123-as Várkeszőnél.

Csongrád megyében szombaton három esetben avatkoztak be felgyülemlett esővíz szivattyúzásával a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egységei: délelőtt Szentesen és Makón, míg délután egy újabb makói helyszínen távolították el az épületeket veszélyeztető vizet. A Tisza teljes Csongrád megyei szakaszán első fokú védekezést tart fenn az ATIVIZIG, amelynek munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre. Az önkormányzatok a megyében a közel harmincezer hektár belvízzel elöntött területen, kilenc településen negyvennégy fővel és kilenc technikai eszközzel védekeznek. A készültség első fokú Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek és Csanytelek településen, míg másodfokú védekezést folytat Mindszent, Újszentiván és Székkutas. Az ATIVIZIG 378 emberrel folytat belvízi védekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel.

Békés megyében harmadfokú készültség van érvényben továbbra is a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A Hortobágy-Berettyóból a vizet átemelik a Körösök felé. Belvízvédelmi készültséget Békésben jelenleg is tizennégy önkormányzat tart fenn, Kötegyán, Szeghalom, Körösladány másod-, Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Biharugra, Békésszentandrás, Zsadány, Kétsoprony, Vésztő pedig elsőfokú készültségben van. Az ár- és belvízi helyzet miatt az elmúlt éjszakán nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés szerint a Tisza középső szakaszán, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a most tetőző árhullám utoléri az előző árhullámot április közepén, Szolnokra április tizennyolcadikára prognosztizálnak tetőzést. Harmadfokú a készültség továbbra is a Hortobágy-Berettyón Karcag-Mezőtúr térségében, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr és Kunszentmárton között. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni. A Zagyván viszont további lassú apadás várható.

Baranya megyében Sikondán szombat este nyolc óra előtt befejezték a halastó gátjának megerősítését, átvizsgálását. A gát víz felőli oldalán sérülést nem találtak, a vész árapasztót fóliával lefedték és ötszáz homokzsákkal lesúlyozták. A munkában a Mecsek és a Somogy Mentőcsoport búvárai kilenc fővel és hat eszközzel vettek részt. A tó vizéből két nap alatt egy métert leengednek, ez idő alatt a tógazda figyelőszolgálatot működtet. A víz leengedése és a gát újbóli megvizsgálása után döntenek a további munkálatokról.

Heves megyében Nagyfügeden másod-, Hatvanban és Boldogon elsőfokú belvízvédelmi készültség van. Nagyfügeden két szivattyúval három önkormányzati dolgozó lát el vízátemelési feladatot és egyben tartják a figyelőszolgálatot. Hatvan városában két stabil szivattyú működik öt önkormányzati dolgozó felügyelete mellett. A zsilip mentén figyelőszolgálat működik. Boldogon I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, három önkormányzati dolgozóval figyelőszolgálat működik. A Tiszán Kisköre-felsőn és Kisköre-alsón elsőfokú árvízvédelmi védekezési szint van érvényben.

Szombat délutántól vasárnap reggel nyolc óráig egyetlen helyen kérték a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltóinak segítségét belvíz miatt. Cegléden, ahol napok óta belvízi védekezést folytatnak, a Szüret utcában az árkok megteltek vízzel. Ennek következtében a környéken lévő házak kertjében felgyülemlett a víz, veszélyeztetve ezzel a családi házakat. A ceglédi tűzoltók a vizet kiszivattyúzták. Szombat délutánra az Ipoly ipolytölgyesi szakaszának apadása miatt a vízügyi igazgatóság első fokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget.

Vas megyében szombat reggel óta változás nem történt. Bár a vízállások nem érik el a készültségi szintet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szentgotthárdnál és Körmendnél a helyreállítási munkálatok elvégzéséig tartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A tegnapi napon az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Lezárt útszakasz nincs a megye területén, de még mindig hét útszakaszon van félpályás forgalomkorlátozás.

Győr-Moson-Sopron megyében az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján szombatról vasárnapra az elrendelt készültségi fokozatok nem változtak. A csornai hivatásos tűzoltó egység folytatja a belvízvédelmi munkálatokat Bodonhelyen, ahol még mindig dolgoznak a víz eltávolításán egy nagy teljesítményű szivattyúval. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Edelényen a Bódva áradása után a vízgyűjtő árkokban visszamaradt vízmennyiséget megkezdték visszaemelni a folyóba. A munkálatokat szombaton este hatkor felfüggesztették és ma nyolckor újrakezdték.

A Bács-Kiskun megyei Mélykúton másodfokú belvízi védekezést folytattak szombaton, öt önkormányzati dolgozó két szivattyúval és egy munkagéppel egészen késő estig dolgozott. Tiszaugon is másodfokú belvízi védekezés zajlott, itt egy önkormányzati dolgozó egy szivattyúval végezte a munkát.

Fejér megyében vízeltávolítás miatt szombaton este még egyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét Válon. A családi ház pincéjében körülbelül negyven centiméter magasan összegyűlt vizet az önkormányzati tűzoltók szivattyúzták ki.

Hajdú-Bihar megyében vasárnap reggel egy esetben, Ebesen kellett pincében felhalmozódott csapadékvizet eltávolítani. A hajdúszoboszlói egység egy járművel, hat tűzoltóval és egy szivattyúval a vizet kiszivattyúzta. Az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok a megyében nem változtak.

Tolna megyében a Kapos vízszintje Dombóvárnál kilenc, Kurdnál két centimétert apadt, a védekezéssel kapcsolatban változás nem történt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×