eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Katasztrófavédelem: több folyón kritikus az árvízi helyzet

Hiába a jó idő, a kritikus helyeken továbbra is nagy erőkkel folyik az ár- és belvíz elleni védekezés - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentésében. Az időjárás szombaton az ország jelentős részén nem rontotta a helyzetet. Több folyón, például a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Marcal szombat délután tetőzött.

Körösök

Készletek raktározásáról egyeztetett a Békés megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató. Abban állapodtak meg, hogy a Békés megyébe igényelt induló készleteket, a védekezéshez szükséges mintegy ötvenezer homokzsák, valamint szivattyúk, eszközök felét a mezőtúri katasztrófavédelmi kirendeltség raktáraiban helyezik el. Mindez azért is fontos, mert mindkét megye érintett a Körösök vízgyűjtőin kialakult helyzetben, a Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására ugyanis a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni. Az esetleges közös védekezéshez pedig összehangolt műveletekre van szükség.

Hortobágy-Berettyó

A vízügyi szakemberek többféle módszerrel igyekeznek csökkenteni a Mezőtúron átfolyó Hortobágy-Berettyó vízszintjét. A mezőtúri árvízkapuhoz telepített 24 szivattyút szombaton beindították, a lezárt árvízi kaput kikerülve így emelik át a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe. A két folyót összekötő Nagykunsági főcsatornán keresztül is megkezdődött a Hortobágy-Berettyó többletvízének átvezetése a Hármas-Körösbe, egyúttal korlátozzák a Hortobágy-Berettyóba átemelhető belvíz mennyiségét is. A Nagykunsági főcsatornán való átvezetéssel számottevően csökkenthető a terület ár- és belvízi veszélyeztetettsége.

A Hortobágy-Berettyó Ágotai vészelzáró zsilipjét pénteken zárták le, így a Hortobágy-Berettyó lényegében árvízi tározóvá vált. Szintén pénteken mintegy 40 méter szélességben megnyitották a Nagyiványi-tározó töltését, így a Hortobágy folyó vizét közvetlenül a vésztározóba vezetik. Szintén a Nagyiványi-tározóba vezetik a Német-éri belvízcsatorna többletvízét, ezzel is tehermentesítve a Hortobágy-Berettyót.

Marcal

Szombat délután negyed négykor a Marcal folyó a Veszprém megyei Nemesgörzsönynél tetőzött, ezután megindult a lassú apadás. Ezzel együtt még mindig szükség van a homokzsákos védekezésre, váltásokkal 400 ember dolgozik a gátakon, Marcaltő és Egyházaskesző, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein. A védekezésben a vízügy dolgozói, a katasztrófavédelem tűzoltó, valamint polgári védelmi szakemberei mellett önkéntesek, polgárőrök, és önkéntes tűzoltók, illetve a rendőrség és az adóhatóság munkatársai is részt vesznek. A Vöröskereszt munkatársai továbbra is ételt, italt osztanak a gátakon dolgozóknak.

A Marcal menti védekezésen kívül szombaton még nyolc eset miatt riasztották a megye tűzoltóit, hétszer pinceszivattyúzásnál segítettek a bajbajutottakon.

Fejér megye

Fejér megyében a vízfolyások lassan apadnak. Adonyban befejezték a belvízi védekezést, a belterületi árkok szinte teljesen kiürültek, csak csekély vízfolyások látszanak. A város egyik külterületi, belvízvédelmi csatornájából sem kell már szivattyúkkal átemelni a vizet az Adonyi főcsatornába. Vízeltávolítás miatt egyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét a megyében. Székesfehérváron egy családi ház pincéjében gyűlt össze a víz, amelyet a hivatásos tűzoltók kiszivattyúztak.

Győr-Moson-Sopron megye

A belvíz okoz gondot Győr-Moson-Sopron megyében is, legutóbb Bodonhelyre riasztotta a település polgármestere a csornai katasztrófavédelmi őrs tűzoltó egységét, mert a belvíz öt-hat lakóházat veszélyeztet. A tűzoltók nagyteljesítményű szivattyút visznek a beavatkozás helyszínére.

Az ország többi megyéjében kialakult helyzetről a következő oldalon olvashatnak.Pest megye

Szombaton délután négy óráig hat esetben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét. A talajvízzel, belvízzel elöntött pincék Nagykátán, Dunaharasztin, Pilisszántón, Budaörsön és Vácdukán adtak feladatot a tűzoltóknak, akik huszonkilenc fővel és hét járművel vonultak a káresetek helyszínére.

Az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán folyamatos apadás figyelhető meg, ami ha további csökkenést mutat, lassan visszalép az elsőfokú árvízvédelmi készültségbe. A Zagyván már most is a legalacsonyabb szintű készültséget tartják érvényben.

Belterületen négy településen, Cegléden, Nagykátán, Dömsödön és Tárnokon van másodfokú belvízvédelmi készültség, míg Tápiószőlősön, Dunavarsányon és Törtelen elsőfokú a készültség, utóbbi településen már csak egy helyszínen folynak védekezési munkálatok.

Heves megye


Heves megyében elsőfokú a legmagasabb árvízi készültségi szint, védekezni kell ugyanakkor több településen a belvíz ellen, valamennyi érintett önkormányzat szivattyúkat működtet, ezekkel emelik át a vizet.

Nógrád megye

Számottevő változás nem történt Nógrád megyében az elmúlt órákban, tovább apadt az Ipoly Ipolytarnócnál, de a harmadfokú készültséget még nem vonták vissza. Ludányhalászinál ugyancsak harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, az átemelő szivattyút még mindig folyamatosan üzemeltetik.

Hajdú-Bihar megye

Hajdú-Bihar megyében szombat délután is két településen dolgoznak a megyei tűzoltóegységek, összesen tíz helyszínen távolítják el a csapadékvizet. Huszonegy tűzoltó dolgozik folyamatosan hat gépjárművel és hat szivattyúval. Az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok nem változtak, az elöntött területek nagysága megközelíti a 35 ezer hektárt.

Csongrád megye

A Csongrád megyei katasztrófavédelem egyik egysége délután Makón avatkozott be, ahol a Szilágyi Dezső utcában a belvíz befolyt egy melléképületbe és lakóházat is veszélyeztetett.

A megyében közel 38 ezer hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok kilenc településen összesen 104 fővel és 13 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkában. A megye valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, két szakaszon harmadfokú a készültség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×