Behozhatja a késést az allergiaszezon

Infostart
2013. április 7. 15:40
A hideg időjárás miatt késik az allergiaszezon, de a sok csapadék miatt több lehet a tavasszal megjelenő fűfélékből, amely jelentős terhet jelent majd az allergiások számára - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Az évszakhoz képest hűvös, csapadékos idő következtében továbbra is alacsony a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a hét elején egy kicsit emelkedett az allergén növények pollenkoncentrációja, utána azonban az eső miatt ismét visszaesett. Az elmúlt héten Miskolcon, Győrött és a fővárosban a ciprus- és tiszafafélék pollenszemeit, Szegeden, Győrött és Budapesten pedig a nyárét regisztrálták tüneteket okozó koncentrációban, de csak egy-egy napon. Emellett az éger a Miskolc, a kőris pedig a Szeged környékén élők számára okozhatott átmenetileg tüneteket.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt hetek időjárása visszavetette a tavaszi fák virágzását. Az eső és a hó kimosta a levegőből a pollenszemeket, így kedvező a helyzet - fejtette ki Páldy Anna.

A pollenszezon némileg később, február második felében kezdődött, és mivel március közepén visszatért a téli idő, visszaszorult a pollenszórás.

Páldy Anna közölte: az előrejelzés szerint jövő hét második felében jön a felmelegedés. Attól tartanak, hogy a tavaszi gyomok, fűfélék virágzása beindul, és a bő csapadék bő termést hozhat - tette hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást