eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Indokoltnak látja az olcsó hitelek nyújtására tett jegybanki kísérleteket a kormányfő - a nap hírei

Indokoltnak látja a jegybanki intézkedéseket a kormányfő. Jelenleg csaknem 2800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték első fokon a pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolásával vádolt férfit. A nap legfontosabb hírei április 5-én.

Indokoltnak látja az olcsó hitelek nyújtására tett jegybanki kísérleteket a kormányfő, de ehhez szerinte a kereskedelmi bankok közreműködése is kell. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában a jövő kérdésének nevezte, hogy a csütörtöki bejelentésekkel nyitott politikát hirdető Nemzeti Bank megtalálja-e a vállalkozói hitelezés beindításához szükséges módszereket. Egyben úgy vélte: Magyarország nem bízhat abban, hogy Brüsszel kizárólag a tények alapján dönt a túlzott-deficit eljárás megszüntetése ügyében, de nem sokkal később az Európai Bizottság szóvivője ezt alaptalannak nevezte. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az árvízi védekezésről is beszélt, azt mondta: az nem lehet pénzkérdés, mert a költségvetést úgy tervezték meg, hogy árvízvédelmi intézkedés nem maradhat el pénz hiányában.

Jelenleg csaknem 2800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebből több mint 500 km-en tartanak fenn harmadfokú védekezést. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az érintett folyók a Kraszna, a Takta, a Hortobágy-Berettyó, a Körösök és a Zala. Országosan csaknem 200 ezer hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hangsúlyozta: minden adott az ár- és belvízi védekezéshez.

A kiszámítható gazdaságpolitika megteremtését, a foglalkoztatás és a beruházások növelését nevezte a kormány legfontosabb céljának a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a német Bosch csoport központjának továbbépítése kezdetén hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedésében az elmúlt tíz évben jelentős részt vállaltak a külföldi vállalkozások, azon belül pedig kiemelt partnerek a német befektetők. A Bosch budapesti bázisa 2015-re épül fel teljesen 30 milliárd forintból. Az új épületkomplexumba 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs munkatárs költözik.

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány a Dalkia Energia Zrt-vel. A francia csoporthoz tartozó cég a 18.vállalat, amellyel a gazdaság versenyképességének növelése érdekében köt egyezséget a kabinet. A Dalkia Energia 600 embert foglalkoztat itthon.

A korábban gazdasági társaságként működő kórházak adósságait is rendezi a kormány. Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint 9,5 milliárd forintot fordítanak az állami fenntartásba vett intézmények konszolidálására. Az összeget egyebek mellett az április elején fennálló hitel-, kölcsön-, faktorszerződések, kezességek, garanciavállalások rendezésére kell biztosítani.

Az igazságszolgáltatás hagyományainak újraéledéseként értékelte Darák Péter, a Kúria elnöke, hogy a szervezet visszatér eredeti, Kossuth téri épületébe. Darák Péter az InfoRádiónak azt mondta: nem presztízs kérdésről, hanem az igazságszolgáltatás tekintélyéről van szó. Mint mondta: praktikus szempontok is a Kúria átköltöztetése mellett szólnak, mivel így a Markó utcai épületben felszabaduló helyet elfoglalhatja több másik, fővárosban működő bíróság is, amelyek most még sok száz milliókért bérelnek ingatlanokat.

Üdülőket adott át a Nemzeti Vagyonkezelő az Erzsébet program részére. Több tízezer gyermek táborozását tudják biztosítani a 17 épületben, melyek között négy zánkai is van. A többi üdülő a Közigazgatási Igazságügyi Hivatal és a Somogy megyei Intézményfenntartó Központ kezelésében volt eddig. Korábban Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője arra figyelmeztetett, hogy hétfőn lejár a gyermektáborok jelentkezési határideje.A programban tavaly 30 ezer gyermek vehetett részt.

Zéró toleranciát sürgetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben Ferenc pápa. A katolikus egyházfő erről a Hittani Kongregáció prefektusával egyeztetett. Ferenc pápa a folytonosságot is hangsúlyozta azokkal a pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket még elődje, XVI. Benedek kezdeményezett.

A Phenjanban működő külföldi nagykövetségek kiürítését javasolta Észak-Korea az érintett államoknak. A kommunista ország korábban két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített keleti partvidékére. Válaszul Dél-Korea a hadiflottája két rombolóját vezényelte az ország keleti és nyugati partjaihoz.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte első fokon a Pécsi Törvényszék a pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolásával vádolt Péntek Lászlót. A bíróság a férfit aljas indokból elkövetett emberölésben és kifosztásban mondta ki bűnösnek. A vádhatóság szerint a büntetett előéletű férfi tavaly július 8-án éjjel a hazafelé tartó Bándy Katát egy elhagyott helyen megerőszakolta és megfojtotta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×