eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A Külügyminisztérium óvatosságra inti a Dél-Koreába utazókat

A Koreai-félszigeten megnövekedett feszültség miatt a közeljövőben Dél-Koreába látogatást tervezőknek a Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt javasolja, hogy folyamatosan figyeljék a híradásokat és a konzuli szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján elérhető utazási tanácsokat.

A konzuli szolgálat honlapján pénteken közzétett figyelmeztetésben emlékeztettek arra, hogy a Koreai-félszigeten az utóbbi napokban nőtt a feszültség. Az európai uniós tagállamokkal közösen kialakított magyar álláspont szerint a történtek ellenére Dél-Korea kockázati besorolása nem változik, nem áll fenn olyan veszélyhelyzet, amely indokolná az utazások elhalasztását vagy az ország azonnali elhagyását - írták.

Azt ajánlják ugyanakkor, hogy a Dél-Koreába készülők folyamatosan figyeljék a híradásokat.

Pénteken a dél-koreai hírügynökség azt jelentette, hogy Észak-Korea a héten két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát szállított keleti partvidékére, mozgatható indítóállásra helyezte, majd elrejtette őket. A rakéták telepítése a legújabb fenyegetés Észak-Koreától, az ország - felbőszülve az atomfegyverkezési törekvéseit büntető újabb ENSZ-szankciókon és a partjai közelében folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokon - az elmúlt hetekben többször is atomcsapással fenyegetőzött.

Katonai források szerint a phenjani rezsim feltehetően április 15-én, az észak-koreai kommunista rezsim 1994-ben elhunyt alapítója, Kim Ir Szen születésének évfordulóján akarja végrehajtani a rakétaindítást.

Az észak-koreai hadsereg még sohasem próbálta ki új fejlesztésű Taepodong X néven is ismert, BM25 Musudan típusú rakétáját. Szakértők szerint a fegyver 3-4 ezer kilométer hatótávolságú lehet, azaz Dél-Korea és Japán egész területén kívül elvileg elérheti a csendes-óceáni Guam szigetét is.

A rakéta telepítésére válaszul az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszert küldött a Guam szigetén lévő támaszpontjai védelmére. A dél-koreai hadsereg vezetői pénteken azt közölték, hogy hadiflottájuk két korszerű, SPY-1 radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×