eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kövér László: Magyarország nem válság sújtotta gazdaság

Magyarország nem válság sújtotta gazdaság, minden makrogazdasági mutatója jól alakult az elmúlt két évben - mondta a házelnök csütörtökön Siófokon, a Magyarország jobban teljesít címmel rendezett sajtótájékoztatón.

"Sikerült stabilizálni a gazdaságot, tartósan három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt és leszorítani az inflációt, ehhez képest a foglalkoztatottság 160 ezer fővel nőtt, Magyarország kereskedelmi mérlege is pozitív" - hangoztatta Kövér László.

Közölte: egyetlen tényezőt, a növekedési számainkat kellene kicsit szebbé tenni, növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot.

"Ha ez az idén megtörténik, akkor úgy gondolom, minden tekintetben sikeres négy esztendő után állhatunk jövőre a rajtvonalhoz" - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott: az, amit a kormány az elmúlt három évben megtett, komoly mértékben javított az emberek helyzetén, "még akkor is, ha ezt sokan csak azzal tudják összefoglalni, hogy a családjuk nem ment tönkre".

Úgy vélte: a nem ortodox gazdaságpolitikának a rezsicsökkentés "logikus kifutása". Ennek lényege, hogy az állam finanszírozásához szükséges forrásokat nem "az emberek zsebében kotorászva" kell pótolni, hanem a nemzetközi hátterű, monopolhelyzetben lévő vállalatoktól, a bankszférától, amelyek az Európában megszokotthoz képest jelentős extraprofitot realizáltak Magyarországon.

A házelnök arra a kérdésre, hogy osztja-e a Nézőpont Intézet elemzőinek véleményét, amely szerint a 2014-es választás nem tekinthető lefutottnak, azt válaszolta: nincs józan politikus, aki azt gondolja, hogy a választási eredmények következnek a felmérésekből.

"Választásokat kell nyerni, nem felméréseket, ezt tartjuk szem előtt" - tette hozzá. Kövér László úgy fogalmazott: a Fidesz olyan választási kampányra készül lélekben, amilyet még nem látott Magyarország. Megjegyezte: azok a provokációk, amelyek a Parlament előtt, a Fidesz székházában történtek, "mértéktartásra és higgadtságra kell, hogy intsenek minket".

Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés alelnöke a rezsicsökkentés védelme érdekében indult aláírásgyűjtésről szólva a sajtótájékoztatón elmondta: országszerte eddig 310 ezer, ezen belül Somogy megye 4. számú választókerületében csaknem 5000 aláírás gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×