Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így látszódhatunk a Google Street View-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak akkor lesz az adatkezelés jogszerű és tisztességes, ha maradéktalanul betartják az adatvédelmi szabályozást - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Péterfalvi Attila szerint a negatív listák kizárásának érdekében maradéktalanul be kell tartani az adatvédelmi jogszabály minden pontját.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a lakásokban való adatgyűjtés terén jelenleg a jogszabály megteremtette a jogalapot, ennek ellenére van tiltó jogköre a hatóságnak. Péterfalvi Attila erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Hozzátette: azt állapította meg a hatóság, hogy az otthonokban való adatgyűjtésre nincs jogszabályi felhatalmazás, ekkor a jogalkotó - akceptálva a hatóság álláspontját -azt választotta, hogy megteremti a jogszabályi környezetet és lehetővé teszi a lakásokban való adatgyűjtést. Az elnök szerint jogellenes adatgyűjtés esetén a szervezetnek van tiltó jogköre. Hozzátette: magánszféravédő rendelkezéseket is tartalmaz a jogszabály, és nem lehet üzletszerzési céllal adatot gyűjteni.

Péterfalvi Attila szerint a negatív listák kizárásának érdekében maradéktalanul be kell tartani az adatvédelmi jogszabály minden pontját. A hatóság első embere kiemelte, hogy csak olyan adat gyűjthető, amelyhez az érintett hozzájárul. Csak akkor lesz az adatkezelés jogszerű és tisztességes, ha maradéktalanul betartják az adatvédelmi szabályozást - tette hozzá.

Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy tavaly a mintegy 2100 adatvédelmi ügy negyedénél állapítottak meg szabálytalanságot. Hozzátette: a hatóság jogszabályváltozást javasol azért, hogy az uniós adatkezelési irányelvet a magyarországi gyakorlatban is alkalmazni lehessen.

Az adatvédelmi hatóság bővülő feladatai között említette azt, hogy az adatkezelők kérhetik tevékenységük auditálását, amiről hivatalos tanúsítványt állítanak ki.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Google Street View szolgáltatásáról azt mondta, hogy szigorú adatvédelmi rendelkezéseket építettek be az ezzel kapcsolatos jogszabályba.

Az arcképeket és a rendszámokat automatikusan elhomályosítják, de ha valakiről ezentúl olyan részlet szerepel a képen, amely alapján azonosítható és mégis veszélyben érzi a magánszféráját, akkor kérheti ezek eltakarását - fejtette ki Péterfalvi Attila. A kérést öt napon belül végre is kell hajtani.

A hatóság elnöke közölte: a felvételeket olyankor készítik, amikor kevesen tartózkodnak az utcán, ez megfelelő védelem az állampolgároknak és nem akadályozza a szolgáltatást sem.

Hanganyag: Exterde Tibor