eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

A Roszatom bemutatja a paksi atomerőmű bővítéséhez szánt technológiáját

A Roszatom orosz atomenergetikai konszern több magyarországi rendezvényen is bemutatja a paksi atomerőmű bővítéséhez szánt legmodernebb technológiáját azzal a céllal, hogy tenderkiírás esetén a magyar beszállítók ismerjék a kapcsolódási lehetőségeket - jelentették be csütörtökön Budapesten, háttérbeszélgetésen.

A rendezvénysorozat részeként csütörtök délután Gyenyisz Kolcsinszkij, az új típusú 3+ generációs, 1200 megawattos reaktort kifejlesztő Szentpétervári Atomenergiaprojekt főmérnöke tart előadást a budapesti műszaki egyetemen.

Gyenyisz Kolcsinszkij a háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a fejlesztésnél az atombiztonsági szempontokat kiemelten kezelték, a létrehozott négycsatornás biztonsági rendszer megelőzi a vészhelyzetek kialakulását, illetve kezeli azokat.

Az orosz főmérnök közölte, hogy a MIR 1200-as atomreaktor az aktív biztonsági rendszerek mellett passzív elemeket is tartalmaz. Tájékoztatása szerint ezt a technológiát építik be Oroszországban a Leningrád-II-es atomerőműbe, az épülő, Kalinyingrád megyei Baltikum atomerőműbe, és ezt ajánlják nemzetközi tendereken, köztük a csehországi, folyamatban lévő atomerőmű tenderen is.

Kérdésre válaszolva Gyenyisz Kolcsinszkij elmondta, hogy az új technológia mindössze 1 százalékkal drágítja a teljes beruházási költséget. Két blokk esetében 10 milliárd euróval számolnak átlagban bekerülési költségként, ami 15 éves megtérülést jelent, a tervezett üzemidő 60 év, ami meghosszabbítható lenne.

A magyar beszállítási lehetőségekkel kapcsolatban Gyenyisz Kolcsinszij elmondta: minden nemzetközi tenderen megvizsgálják a helyi partnerek bevonásának lehetőségét, szerinte Magyarország esetében a mostani információk alapján 30 százalékot tehetne ki a hazai beszállítói arány, ami még növekedhet. Már most is együtt dolgoznak a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel, és a tervezés, az építkezés területén is lenne lehetőség magyar cégeknek részt venni.

Bács Zalán, a Rusatom Overseas magyarországi fióktelepének igazgatója kérdésre válaszolva közölte, folyamatosan térképezik fel a magyar beszállítói lehetőségeket, eddig a tervezésen, építkezésen kívül az irányítás, és infotechnológia területén is lennének magyar vállalkozások, így a 30 százalékos beszállítói arány növekedhetne. A témában a hónap végén szemináriumot tartanak a beszállítás iránt érdeklődő vállalkozásoknak - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×