eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bakondi: Intenzív védekezés zajlik a folyók egy részén

Intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Nyíregyházán.

A főigazgató a megyei és járási védelmi igazgatás vezetőinek tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokot is elérő - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint jelenleg Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazik, ezekben a megyékben az erős szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki. Az ország más részein az eső okozhat gondot a következő napokban.

Az OKF főigazgatójának tájékoztatása szerint a védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, illetve a tározók feltöltését szükség szerint végzik - közölte a főigazgató.

Bodnár Gáspár, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: jelenleg 361 kilométer hosszú védvonalon zajlik védekezés a Felső-Tisza folyóin, minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A térségi folyók vízgyűjtőjén 18-20 milliméter csapadék várható szerdán, ami áradást indíthat el - jelezte Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Krasznán harmad-, a Túron másodfokú készültséget, a Tiszán Vásárosnamény fölött első-, alatta pedig másodfokú készültséget elérő vízszintet várnak.

Az igazgatóság működési területén jelenleg öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt. A megyében jelenleg Nyíregyháza, Nagyecsed és Kótaj önkormányzata, valamint a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat tart fenn belvízvédelmi készültséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×