Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányszóvivő az árvízhelyzetről: "Megfelelő a felkészültség"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felkészültek az ár- és belvízi helyzet kezelésére az érintett intézmények, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon Országos Műszaki Irányító Törzs alakult a védekezés irányítására és összehangolására - mondta szerdai tájékoztatóján a kormányszóvivő.

Giró-Szász András Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójával közösen bejelentette: a kabinet kezdeményezésére együttműködésről állapodott meg a kormány és a közmédia a gyors és pontos tájékoztatás érdekében.

Böröcz István közölte: déltől a közmédia valamennyi csatornáján, híradóiban önálló műsorblokkban számol be az árvízi és belvízi helyzetről.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg 2411 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, belvíz pedig 155 ezer hektárt borít az országban. A legnagyobb, harmadfokú árvízvédelmi készültség 237 kilométeren van érvényben - fűzte hozzá a kormányszóvivő -, a Zagyván, a Hortobágyon, a Berettyón, a Zalán, valamint a Fekete- és a Kettős-Körösön.

Másodfokú készültség 593 kilométeren, míg harmadfokú 1400 kilométernyi töltésen van érvényben. A Dunán a következő napokban nem kell árhullámmal számolni, a Tisza felső szakasza várhatóan másodfokú készültség mellett tetőzik - közölte Giró-Szász András.

A szakaszokon fokozott járőr- és figyelőszolgálat működik, műszaki irányítók, gátőrök figyelik az árhullámot, és a megfelelő mennyiségű homok valamint zsákok is a helyszínen vannak.

A 155 ezer hektárnyi belvízből 71 ezer szántót borít, a probléma elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti.

A 12 vízügyi igazgatóság által érintett 90 belvízvédelmi szakaszból 17 szakaszon elsőfokú, 44-en másodfokú, míg 9 szakaszon harmadfokú a készültség. A 209 szivattyútelep eddig 26 millió köbméternyi vizet szivattyúzott ki.

A kormányszóvivő beszámolt arról is: a védekezéshez az anyagi forrás adott, egy felülről nyitott kassza áll rendelkezésre ehhez.

Böröcz István elmondta: a közmédia - közösségi médiaként - a kritikus időszakban törekszik a gyors és pontos tájékoztatásra, ezért minden árvízi és belvízi hírről beszámol az Árvízi hírek című hírblokkjában. Emellett a képernyő alján futó csíkban is tájékozódhatnak a tévénézők az aktuális helyzetről.

Önálló műsorblokk szól az időszerű állapotról a Kossuth és a Dankó Rádión is, emellett a hirado.hu is külön rovatot szán a kérdésnek. A vezérigazgató megjegyezte: a március 15-e körüli napokban a rendkívüli időjárási viszonyok kapcsán 1,5 millió oldalletöltést regisztrált a honlap, a Híradó okostelefonos alkalmazását pedig már 54 ezren töltötték le.

Ha kell, a következő időszakban bármikor megszakítjuk az élő adást - fűzte hozzá a vezérigazgató, és ha szükséges, a Kossuth Rádió éjszaka is rendkívüli híradással jelentkezik - mondta. A közmédia emellett folyamatos kapcsolatot tart az illetékes hatóságokkal, és mozgósította vidéki, valamint Kárpát-medencei tudósítói hálózatát is.