eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Varga: A kormánynak nem célja a forint gyengítése - a nap hírei

Nem a forint gyengítésével kívánja ösztönözni a kormány az exportot. A Tisza összes mellékfolyóján emelkedett a vízszint, szerdán újabb jelentősebb mennyiségű hó és eső várható. Bruttó 3 forinttal drágul csütörtökön a gázolaj.

A forint árfolyamának stabilabbá tételével kívánja a kormány az országba vonzani a befektetéseket - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Wall Street Journal amerikai gazdasági lapban megjelent interjúban úgy fogalmazott: a kabinet nem a forint gyengítésével akarja ösztönözni az exportot. Mint mondta: a gyengébb hazai fizetőeszköz támogatná a kivitel vezérelte gazdaságot, de ártana nagy számú magyar háztartásnak, vállalatnak és az államnak, amelyeknek mind van devizaadósságuk.

Továbbra is tarthatatlannak és felületesnek tartja az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő nemzetközi kritikákat Szájer József magyar néppárti európai parlamenti képviselő. A fideszes politikus az InfoRádió Aréna című műsorában az amerikai Helsinki Bizottság márciusi, washingtoni meghallgatására utalva megismételte: Magyarország továbbra is védhetőnek és világosan indokolhatónak tartja a vitatott változtatásokat, mert azok megfelelnek az alkotmányosság elveinek.

Magyarországnak semmilyen területi követelése nincs a szomszédos államokkal szemben - erősítette meg a külügyminiszter. Martonyi János az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén hangsúlyozta: a trianoni békediktátum utáni területvesztést a magyar közvélemény túlnyomó része és a magyar politikai elit is elfogadta. Hozzátette: azok akik mégis területi igényt emlegetnek, politikai célból teszik azt.

A Tisza összes mellékfolyóján emelkedett a vízszint, a Kőrösökön, a Berettyón és a Rábán harmadfokú vízszinten várják a tetőzést, a Balatonon újra megnyithatják a Sió-zsilipet. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint több mint 2100 kilométer folyószakaszon van árvízvédelmi készültség az országban. Szerdán jelentős mennyiségű esőre és tíz centiméter hóra is számítani lehet. Visszaköltözhettek lakásukba a Zala megyei Lovásziban azok, akiket a Kerka-patak áradása miatt hétfőn kellett kimenekíteni otthonukból. Az esőzés hatására ugyanakkor Kaposváron, a lezúduló föld félig betemetett egy melléképületet, Kaposkeresztúron egy családi ház udvarán szakadt be a föld. Fonyódon egy magaspart csúszott meg.

Közben a jelentős mennyiségű csapadék, talaj menti fagy, havazás és hófúvás miatt is adott ki szerdára több megyére figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az erős hófúvás miatt Vas és Győr-Moson-Sopron megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében több mint 10 centiméternyi hó hullhat, emiatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el. Összesen tizenegy megyében, a többi között Pest megyében jelentős mennyiségű esőre kell számítani.

Drágul a gázolaj. Csütörtökön 3 forinttal emeli a dízelolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benzin ára nem változik. Gayer Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az intézkedés után a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára is 434 forint lesz. Hozzátette: a döntést elsősorban a finomított termékek jegyzésárának emelkedése indokolja.

Az állam 180 millió forinttal támogatja a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság lebonyolítását. A versenyt április 25. és 28. között rendezik. Simicskó István sportért felelős államtitkár közölte, a hozzájárulás fedezi a Papp László Sportaréna bérleti díját is.

Lemondott a ciprusi pénzügyminiszter. Mihalisz Szarrisz távozásának egyik oka, hogy tavaly nyárig a Laiki Bank élén állt, amelynek bukása az összeomlás szélére sodorta az euróövezeti tagállam pénzügyi rendszerét. Közben a Reuters ciprusi jegybanki forrásokra hivatkozva azt közölte: várhatóan enyhítik a pénzintézeti rendszer átalakítása miatt bevezetett tőkekorlátokat. Engedélyezik egyebek közt, hogy a mentőcsomagban érintett, 100 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétek 10 százalékához hozzáférjenek tulajdonosaik.

Elfogadta a világ első hagyományos fegyverkereskedelmi szerződését az ENSZ Közgyűlése. A dokumentum a hagyományos fegyverek évi 70 milliárd dolláros forgalmú piacának a szabályozását célozza a kézifegyverektől a harckocsikon át a hadihajókig. A közgyűlés azért döntött a szavazás megtartása mellett, mert Irán, Szíria és Észak-Korea a múlt csütörtökön megakadályozta, hogy a szerződést konszenzussal fogadják el.

Bizonyítottság hiányában jogerősen is felmentette a Fővárosi Ítélőtábla az emberölés vádja alól Jozef Rohácot. A szlovák férfit az ügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, csaknem 16 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlettel összefüggésben bűnsegédlettel vádolta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×