eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Három folyón harmadfokú a készültség

Zala, Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád és Somogy megyében kellett a katasztrófavédőknek beavatkozniuk az ár- vagy belvíz miatt - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ismét sok csapadék várható: a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, és szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás

A legtöbb helyen javult az ár- és belvízi helyzet. A magyarországi folyószakaszokon 1367 kilométer hosszon - a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala szakaszain - elsőfokú, 298 kilométer hosszon - Hortobágy-Berettyó, Takta - másodfokú, 141 kilométer hosszon - Ipoly, Zagyva, Fekete-Körös - harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az ár- és belvízi védekezésben a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszervezetek, a közút és az önkormányzatok mostanáig összesen 7240 homokzsákot használtak fel. Jelenleg hat megye 15 településén árvízi, 12 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak.

Az elmúlt két napban jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, így jelenleg országosan 145 ezer hektár van víz alatt. A 12 vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 43 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A forgalom elől utat hat megye 34 településén kellett elzárni. Két megyében két településén, Ipolytarnócon és Lovásziban összesen 24 embert kitelepítettek, közülük viszont hétfőn délután tízen visszaköltözhettek ipolytarnóci otthonukba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden túlnyomóan borult lesz az ég, az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, s szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet, "ezeken a helyeken változatlanul fokozott elővigyázatosságra van szükség a közlekedés során".

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Újabb kiadós esők érkeznek, 20-30 milliméternyi csapadék is hullhat a későbbiekben, ami nehezíti a védekezést - mondta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Néhány helyen megindult az apadás az országban, így néhány utat sikerült megnyitni, de még így is 6 megyében összesen 19 útzár van érvényben ár- és belvíz miatt.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az InfoRádiónak elmondta: valószínű, hogy néhány helyen napokig víz alatt maradnak az utak. Több tucat helyen jelenleg is félpályás útlezárások, sebességkorlátozások vannak érvényben egyebek között Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Tolna megyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×