Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra módosították a büdzsét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét módosította az idei költségvetést a parlament.

Az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt kellett az előző, három héttel ezelőtti módosítás után ismét átírni az idei költségvetést. A kivételes sürgős eljárásban elfogadott jogszabály az E.ON földgázipari érdekeltségének megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatja meg. Eszerint az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállal garanciát az állam készfizető kezesként a vevő, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek számára.

Fónagy János fejlesztési államtitkár hétfői expozéjában hangsúlyozta, hogy mindez nem veszélyezteti az idei hiánycélt.

A szocialista Józsa István azonban az InfoRádió kérdésére ezt nem így látta. Ha a szerződés életbe lép, akkor azonnal 1 százalékkal nő a magyar költségvetés hiánya, és ez az ország költségvetési stabilitása szempontjából megengedhetetlen, másrészt a közel háromszorosan túlárazott vásárlás nem indokolt - fejtette ki.

Arra az érvre, hogy a beruházás révén Magyarország már maga tárgyalhat az orosz gáz vásárlásáról, Józsa István azt mondta: ezzel akár rosszabb helyzetbe is kerülhet az ország, hiszen a kereskedelem törvényei alapján a nagyobb piacot képviselő vásárlók előnyösebb pozícióból tárgyalhatnak.