A honvédség beveti az arzénmentesítő arzenált

Infostart
2013. február 19. 12:50
Százötven településen állít fel arzénmentesítő konténereket a honvédség; az elsőt kedden adják át a Békés megyei Medgyesegyházán. Ez a víztisztító berendezés csak ideiglenes megoldás - jelezte a honvédelmi miniszter.

Az Európai Unióban 1983 óta irányelv határozza meg, hogy legfeljebb mennyi lehet az ivóvíz arzéntartalma. Ahol ez a mennyiség meghaladja a határértéket, ott az érintett kormányoknak kötelességük gondoskodni a megfelelő ivóvízről - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: a 2004-es csatlakozástól "az előttünk járt kormányok nem tettek ebben az ügyben semmit." A jelenlegi kormány a honvédelmi tárcát bízta meg ennek a kérdésnek a gyors kezelésével.

Már 2012-ben elkezdődött a probléma megoldása: egy új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégei. A honvédelmi miniszter a vállalás jegyében kedden adja át az első komplex tisztító és arzénmentesítő konténert Békés megyében, Medgyesegyháza-Bánkúton.

A HM EI Zrt., a HM Arzenál Zrt. és a Hidrofilt Kft. közös munkája nyomán született arzénmentesítő - AsR névre hallgató - szerkezet biztosítja, hogy a lakosság megfelelő minőségű élelmiszerhez jusson. Hende Csaba az InfoRádiónak korábban elmondta, hogy a szükséges mennyiségű berendezés telepítésére a kormány 5 milliárd forintot biztosított a honvédelmi tárca számára.

A víztisztítók kapacitása 8 köbméter, a végleges megoldás majd az lesz, hogy több ilyen berendezést összekapcsolva már az ivóvíz-hálózatba juttatják az egészséges vizet. Ehhez uniós forrásokra is szükség lesz - tette hozzá a miniszter.

A konténerszerű gépet bárhová könnyen és gyorsan lehet telepíteni, illetve az igényekhez igazítani; képes szerves és szervetlen anyagokat is kiszűrni, és - a teljesen új szabadalom alapján - az arzént is megköti. Kísérleti jelleggel elhelyeztek egy ilyen gépet a Békés megyei érmelléki vízbázison, és a négy hónapos próbaüzem után az addig átlagosan literenkénti 120 mikrogrammos arzénszint 2 mikrogrammra csökkent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást