Rendeznék az ügynökkérdést Bajnaiék

Infostart
2013. január 30. 15:56
Nyilvánosságra hozná az ügynökiratokat az Együtt 2014 - hangzott el az ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján.

Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor kormánya "elsunnyogta" az ügynökügyet, pedig a 2010-ben hatalomra jutott Fidesz kétharmados felhatalmazást kapott a rendszerváltás befejezésére. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy most van elvileg a "legantikommunistább" kormányfője az országnak, a volt állampárti vezetők azonban még soha nem érezték magukat annyira biztonságban, mint 2010 óta.

Bejelentette, hogy az Együtt 2014 szakértői kidolgoztak egy koncepciót az ügynökmúlt feltárására. Szerinte azért van szükség a volt politikai megrendelők, tartótisztek és hálózati személyek megnevezésére, mert az emberek többsége részben ennek hiánya, részben pedig a korrupció és az intézményesült hazudozás miatt nem bízik a politikusokban, és csak akkor megy el szavazni, ha garanciákat kap a valódi korszakváltásra.

A volt miniszterelnök által említett szakmai koncepció egyik szerzője Ungváry Krisztián. A történész szerint azonnal vissza kellene vonni azt a 2003-as törvényt, amely miatt az ügynökök többségének nevét nem szabad nyilvánosságra hozni.

Az Együtt 2014, illetve a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány másik történész szakértője, Kenedi János szerint viszont az ügynökök megnevezésénél sokkal fontosabb lenne a társadalmat szándékosan elbutító Rákosi- és Kádár-rendszer valódi természetének megismertetése.

Az ügynökakták rendezéséről szóló koncepció alapján felülvizsgálnák a nemzetbiztonsági szolgálatnál maradt, vagy a rendszerváltás után magánszemélyek által kilopott dokumentumokat, valamint a mágnesszalagok tartalmát, és ami nem indokoltan államtitkok, azt civil kontroll mellett hozzáférhetővé, kutathatóvá és nyilvánosságra hozhatóvá tennék az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást