eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Mi nyugtathatja meg a piacokat?

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője nyugodt jegybankelnök-váltásra számít, a Portfolio.hu vezető elemzője viszont úgy vélte, hogy ez a jelölt személyétől függ.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint csökkentette a pénzpiacok félelmeit, hogy Simor András jegybankelnök kedden a kamatcsökkentés után úgy fogalmazott, hogy a nem konvencionális eszközök körének bővítése a hazai viszonyok között csak akut pénzpiaci zavarok esetén jelenthet hatékony segítséget. Barcza György az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: a tanács kitartott a kamatcsökkentési pálya mellett, de Simor András ezzel a várakozással szembement és igyekezett megnyugtatni a piacokat. Lehetett is látni, hogy rögtön a bejelentés, a közlemény hatására néhány forintot erősödött az árfolyam.

Hasonlóan látta Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője is, aki szerint messze a legfontosabb üzenet az volt, hogy megtörtént a nem konvencionális eszközöktől való elhatárolódás. Halványabb, de szintén pozitív lépés, hogy a kamatcsökkentésben nem a reálgazdasági szempontokra helyezték a hangsúlyt, bár jelezték, hogy ez is lehetővé teszi a kamatcsökkentést, hanem azt emelték ki, hogy az inflációs célkövetéssel is összhangban lehet egy ilyen kamatcsökkentés - tette hozzá.

Várhatóan súlyos bejelentések nélkül zajlik majd le a Magyar Nemzeti Bank vezetőváltása - mondta Barcza György. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint már februárra vagy márciusra elérik a kamatszintet, amit a piacon az év közepére áraznak, és ha a nem konvencionális eszközöket nem jelentik be azonnal, akkor az új jegybanki vezetés néhány hónapig nem fog semmit sem csinálni. A felfokozott várakozások mellett ez egy jó kimenet lenne annak érdekében, hogy kicsit lenyugodjanak a kedélyek, és nem egy adok-kapok alakulna ki a piac és a jegybanki vezetés között - fejtette ki.

Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője viszont úgy látta, hogy ez csak attól függ, hogy ki lesz az új jegybankelnök. Ha olyan személy jön, aki már jelzett olyan lépéseket, amik esetleg a piacon idegességet válthatnak ki, akkor nyilván lesz rövidtávon is hatása, amennyiben viszont olyan személyt neveznek ki, aki nem szólalt meg ez ügyben, akkor valószínűleg a piac megadja a türelmet, amíg meglátja, mi is várható a monetáris politika területén - vélekedett.

Simor András jegybankelnök megbízatása március elején jár le.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×