eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fónagy: Nem mennek tönkre a szolgáltatók a díjcsökkentésbe

Hatásvizsgálatot ugyan nem végeztek, de a szolgáltatók nem fognak tönkremenni a rezsicsökkentés miatt - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a kormány újjáélesztené a MÁV teherszállítási üzletágát.

A kormányzat nem végzett megelőző vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés esetében a szolgáltatók képesek-e finanszírozni a változást - ismerte el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az intézkedéseinket ért kritikák egy része arra vonatkozik, hogy a szolgáltatókat ellehetetlenítjük, hogy a szolgáltatók profitja ezekre nem ad kellő fedezetet. Ismerjük a számokat, hiszen hosszú évek óta gyakorlatilag ismerjük a mérlegeredményeket, nem vitatva azt, hogy az egyes szolgáltatók profitja és ennek megfelelően gazdasági tartalékaik egymástól eltérőek. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy a szolgáltatók ebbe a 10 százalékos díjcsökkentésbe nem mennek tönkre - hangsúlyozta az államtitkár.

A víz- és csatornadíjak, valamint a kommunális hulladékszállítási díjak tervezett csökkentéséről csupán annyit mondott, hogy dolgoznak rajta.

Ez egy folyamatos munka, ami nem fejeződött be a mostani intézkedéssel. Az, hogy ez mikor érik be, csak közben derül majd ki - emelte ki Fónagy János, aki hangsúlyozta, hogy vásárlóerejükhöz mérten a magyar háztartások rezsiköltségei európai összehasonlításban az egyik legmagasabb arányt mutatják.

Újjáélesztenék a teherszállítást

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt arról is, hogy a személyszállítási mellett önálló teherszállítási ágazatra is ismét szükség lenne a Magyar Államvasutaknál.

Mint mondta, egy nemzeti vasút nem létezik teherszállítási üzletág nélkül, így a kormány határozott célja, hogy belátható időn belül a nemzeti vasúttársaság teherszállító üzletágát helyreállítsa. Nem szükségszerűen induláskor nagy beszerzésekkel, hanem szervezéssel - ahogy egy piacon működő és működni képes céget rendbe szoktak hozni.

Fónagy János arra is látott lehetőséget, hogy az új teherszállítási üzletág együttműködjön a MÁV-ból - akkor még MÁV Cargo néven - kivált, majd 2008-ban a Rail Cargo Ausztria által megvásárolt teherszállítási céggel, mai nevén a Rail Cargo Hungáriával.

Nem mondom, hogy tárgyalások, inkább beszélgetések folynak erről - fogalmazott az államtitkár. Az elképzelés egyéb részleteire azonban Fónagy János nem tért ki.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×