Fónagy: Nem mennek tönkre a szolgáltatók a díjcsökkentésbe

Infostart
2013. január 29. 12:50
Hatásvizsgálatot ugyan nem végeztek, de a szolgáltatók nem fognak tönkremenni a rezsicsökkentés miatt - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a kormány újjáélesztené a MÁV teherszállítási üzletágát.

A kormányzat nem végzett megelőző vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés esetében a szolgáltatók képesek-e finanszírozni a változást - ismerte el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az intézkedéseinket ért kritikák egy része arra vonatkozik, hogy a szolgáltatókat ellehetetlenítjük, hogy a szolgáltatók profitja ezekre nem ad kellő fedezetet. Ismerjük a számokat, hiszen hosszú évek óta gyakorlatilag ismerjük a mérlegeredményeket, nem vitatva azt, hogy az egyes szolgáltatók profitja és ennek megfelelően gazdasági tartalékaik egymástól eltérőek. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy a szolgáltatók ebbe a 10 százalékos díjcsökkentésbe nem mennek tönkre - hangsúlyozta az államtitkár.

A víz- és csatornadíjak, valamint a kommunális hulladékszállítási díjak tervezett csökkentéséről csupán annyit mondott, hogy dolgoznak rajta.

Ez egy folyamatos munka, ami nem fejeződött be a mostani intézkedéssel. Az, hogy ez mikor érik be, csak közben derül majd ki - emelte ki Fónagy János, aki hangsúlyozta, hogy vásárlóerejükhöz mérten a magyar háztartások rezsiköltségei európai összehasonlításban az egyik legmagasabb arányt mutatják.

Újjáélesztenék a teherszállítást

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt arról is, hogy a személyszállítási mellett önálló teherszállítási ágazatra is ismét szükség lenne a Magyar Államvasutaknál.

Mint mondta, egy nemzeti vasút nem létezik teherszállítási üzletág nélkül, így a kormány határozott célja, hogy belátható időn belül a nemzeti vasúttársaság teherszállító üzletágát helyreállítsa. Nem szükségszerűen induláskor nagy beszerzésekkel, hanem szervezéssel - ahogy egy piacon működő és működni képes céget rendbe szoktak hozni.

Fónagy János arra is látott lehetőséget, hogy az új teherszállítási üzletág együttműködjön a MÁV-ból - akkor még MÁV Cargo néven - kivált, majd 2008-ban a Rail Cargo Ausztria által megvásárolt teherszállítási céggel, mai nevén a Rail Cargo Hungáriával.

Nem mondom, hogy tárgyalások, inkább beszélgetések folynak erről - fogalmazott az államtitkár. Az elképzelés egyéb részleteire azonban Fónagy János nem tért ki.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.