Csütörtökön tárgyalhat az LMP a platformistákkal

Infostart
2013. január 29. 07:05
Leghamarabb csütörtökön kezdődhet a tárgyalás az LMP vezetői és a pártból kilépett platformisták között.

Az LMP parlamenti frakciójának sorsa a hétvégi kilépések után továbbra is kérdéses. Heltai László, a Lehet Más a Politika szóvivője szerint legkorábban csütörtökön kezdődhetnek meg a tárgyalások az LMP és a Párbeszéd Magyarországért Platform pártból kilépett tagjai között. Hozzátette: a párt választmánya szerdán tart ülést és ezen állítja fel azt a delegációt, amely az LMP részéről tárgyalni fog.

Az LMP-ben maradó Osztolykán Ágnes úgy vélte, hogy a pártból kivált platformistáknak vissza kellene adniuk mandátumukat. Morálisan az lenne a megfelelő viselkedés, ha visszaadnák a mandátumukat, és valóban egy újfajta párt létrehozásán munkálkodnának és annak a következő választásokon való szereplésére fókuszálnának -fejtette ki.

A pártból Jávor Benedek és Karácsony Gergely mellett kilépő Szabó Rebeka mégis az LMP-frakció országgyűlési képviselője maradna. Kiemelte: arra nincs korlátozás, hogy adott esetben a frakciót átnevezzék, és jogilag arra is van lehetőség, hogy más párt tagja a frakcióban üljön.

Az LMP-s Ertsey Katalin ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva erkölcstelen és hazug magyarázatnak tartotta, hogy a pártból kilépett tagok azért nem adják vissza a mandátumukat, mert nem akarják szétszakítani a frakciót. A politikus emellett Schiffer András frakcióvezetőt is bírálta, mondván, hogy "nem volt képes méltányos és igazságos vezetőként kezelni" a kialakult helyzetet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást