Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: Néhány kérdésben a kormány másképp látja a helyzetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Örömteli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációi pozitívan értékelték azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt két évben a pénzügy egyensúly megteremtése érdekében tett - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter, azt követően, hogy a két szervezet közleményben tájékoztatott országlátogatásának legfontosabb tanulságairól.

A tárca nélküli miniszter szerint ugyanakkor maradt néhány olyan kérdés, amelyben a magyar kormány változatlanul másképp látja a helyzetet és a lehetséges megoldásokat, mint a nemzetközi szervezetek szakértői. Ezek közül a legfontosabb a bankok adóztatásának kérdése, mondta Varga Mihály, aki rámutatott, hogy az IMF ezt olyan akadálynak látja, amely a növekedést fékezi.

A miniszter arra a felvetésre, hogy az IMF kiadott közleményében a kormányénál kedvezőtlenebb, 3 százalék feletti hiánypályát jósolt úgy válaszolt: a szervezetnek nem is a magyar kormánnyal, hanem az Európai Bizottsággal van vitája, hiszen utóbbi a tavalyi őszi országjelentésében 3 százalék alatti idei hiánnyal számolt, és "a mostani megbeszéléseken a bizottság nem is jelezte, hogy ebben a kérdésben módosítani akarja az álláspontját".

Varga Mihály megerősítette, hogy a most lezárult egyeztetéseken - a terveknek megfelelően - nem esett szó a leállt hiteltárgyalásokról, ahogy arról sem, hogy milyen menetrend szerint kezdhetik újra a hivatalos tárgyalásokat.

NGM: rendben lezárult az éves gazdaságpolitikai konzultáció

A Nemzetgazdasági Minisztérium ( tájékoztatása szerint rendben lezárult az éves gazdaságpolitikai konzultáció a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) képviselőivel. Megjegyzik: az IMF és az Európai Bizottság 2011-es és 2012-es prognózisainál jelentősen kedvezőbb helyzetben volt a magyar államháztartás: 2011-ben szufficittel zárt, míg 2012-ben az előzetes adatok alapján valószínűsíthető, hogy az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiány érdemben 3 százalék alatt maradt.

Az NGM közleménye szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációja éves gazdaságpolitikai konzultációja keretében találkozott a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a PSZÁF vezetőivel és szakértőivel, valamint a pénzügyi szektor egyes szereplőivel. A felek a látogatás részeként egyeztetést folytattak a 2013-as téli gazdasági előrejelzésről is.

A NGM leszögezi: a kormány által megtett lépések nem egyszeri jellegűek, (vagyis nemcsak egy-egy év gazdálkodását stabilizálják), hanem hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát. A hiány 3 százalék alatt tartása folytatódik, mivel Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett - olvasható a tárca közleményében.