eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mire költik a jutalmat a polgármesterek? - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint valamennyi főpolgármester-helyettes jótékony célokra költi az év végi jutalmát. A Népszabadság internetes oldalán arról lehet olvasni, hogy nem segíti az ellenzéket a választási rendszer.

A Magyar Nemzet szerint valamennyi főpolgármester-helyettes jótékony célokra költi az év végi jutalmát. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta: csaknem 900 polgármesterrel, alpolgármesterrel kapcsolatban kértek be adatokat a választókerületi elnököktől arról, hogy tavaly év végén részesültek-e jutalomban. A politikus szerint jutalmakról 114 esetben lehet beszélni, ezek közül 93 esetben az érintett vezetők rögtön jótékonysági célra ajánlották fel az összeget. Hozzátette: visszafizették vagy jótékony célokra fordították a számukra megítélt pénzeket az érintett önkormányzati vezetők.

Az orvoselvándorlás az elmúlt években folyamatosan nőtt, az előrejelzések alapján azonban úgy tűnik, 2012-ben nem emelkedett a külföldön munkát vállalók száma - olvasható a Magyar Nemzetben. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, a stagnálás még nem ok arra, hogy megnyugodjunk, mivel a gyógyító orvoskar létszámát tekintve minden egyes dolgozó elvesztése súlyos probléma.

A Népszabadság internetes oldalán arról lehet olvasni, hogy nem segíti az ellenzéket a választási rendszer. A lap összeállításából az is kiderül, hogy a kormányváltásra készülő demokratikus ellenzéknek már a választás előtt tisztáznia kell, hogy miként és kivel kíván együttműködni. Az egyfordulós választási rendszer bevezetése ugyanis elsősorban őket sújtja, mert megszűnik annak lehetősége, hogy az első kört csak egyfajta erőfelmérésnek tekintsék, és a tényleges támogatottságuk ismeretében a második forduló előtt alkalmi szövetségeket kössenek, s jelöltjeiket egymás javára visszaléptessék.

Szintén a Népszabadságban interjút olvashatnak Kukorelli István volt alkotmánybíróval, aki szerint a klasszikus jogállami alapelvektől már nincs visszalépés. Az alkotmányjogász úgy véli, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntése miatt új helyzet állt elő. Hozzátette: a parlamentre most az a feladat vár, hogy tisztázza, mit tekinthetünk a hatályos alkotmánynak, ugyanakkor az alaptörvény és egyes sarkalatos törvények - például az egyházügyi törvény - viszonyát is egyértelművé kell tenni, mindez komoly jogállami problémát jelent.

Az Indexen interjút olvashatnak Szeidl Ádámmal, a Közép-európai Egyetem közgazdasági tanszékének docensével, aki arról beszél, hogy a pletyka nem úgy működik, mint gondolnánk, és hogy a kocsmában is lehetne tanulni. A kutató, aki a közgazdaságtan egyik viszonylag új területét, a hálózatok működéséről azt mondja, hogy sok ember a barátain keresztül talál munkát, a barátaitól kap kölcsönt, vagy ha valakinek a kollégiumi szobatársai hajtósabbak, akkor neki is jobb jegyei lesznek, vagy ha a munkatársai keményebben dolgoznak, akkor ő is. Viszont aránylag keveset tudunk arról, hogy ezek a hatások mekkorák.

Az Indexen arról is lehet olvasni, hogy az okosóra lehet az új okostelefon. Az alapötlet szerint egy karóra az e-könyv-olvasókban használt kijelzővel, ami bluetooth-on kommunikál az okostelefonunkkal vagy akár tabletünkkel, és mindent meg tud jeleníteni, amit egyébként a telefon képernyőjére pillantva vennénk észre. Ide érkezhet a facebookos és twitteres értesítők, e-mailek, sms-ek, bejövő telefonhívások, a naptárunk emlékeztetői, ilyesmik.

Stagnáló árualapokra, tovább éleződő versenyre számítanak a magyar közúti és vasúti fuvarozó vállalkozások, amelyek 2013-ban néhány kivételtől eltekintve inkább túlélési stratégiákra, mint növekedési tervekre építenek - olvasható a Napi Gazdaságban. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára kiemelte, hogy fuvarozó vállalkozásokat 2012-ben megtizedelte a beruházások visszaesése, az építőipar mélyrepülése és a gyenge mezőgazdasági termés miatti volumencsökkenés. A lap hétfői száma szerint az ágazat abban bízik, hogy az év során érezhetőek lehetnek a hazai gazdasági növekedés első jelei, és a beinduló beruházások révén megszaporodó árualapok a fuvarozási igényekben is jelentkeznek majd.

A Pénzcentrum arról ír, hogy havonta ötezer forinttal emelkedett idén a bruttó minimálbér, ebből azonban csak 3 275 forint marad a munkavállalók zsebében. Ez nagyjából ahhoz lesz elég, hogy idén ne romoljon tovább a legkisebb keresetek vásárlóértéke, az elmúlt évek veszteségeinek ellentételezéséhez azonban kevés. A ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottak száma ennél alacsonyabb lehet, nagyjából 300 ezerre becsülhető, és közvetve további százezreket érinthet.

A Portfolio a magyar Las Vegas történetéről közöl cikket, amely szerint soha véget nem érő történetnek tűnik a Magyarországra megálmodott kaszinóváros, az Eurovegas. A projekt beindulásának tervei ugyan már 2004 óta keringenek a sajtóban, érdemi lépésnek nevezhető előrehaladás azonban csak az elmúlt időszakban kezd látszódni. Az első ütemben is már 415 millió eurót igénylő beruházás körül sűrűsödnek az események és a legutolsó hírek szerint 2014 tavaszán átadásra kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×