eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kevesebb orvos és több ápoló megy külföldre

Tavaly csaknem százzal csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt. A külföldre távozni kívánó ápolók száma azonban emelkedett - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-t.

A tárca közleménye szerint a migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint 2011-ben 1200, míg tavaly 1108 orvos kért igazolást külföldi munkavállaláshoz. 2011-ben 651, tavaly 557 fiatal orvos kért hatósági bizonyítványt a diploma megszerzését követően vagy a szakorvosképzés alatt. 2007 óta a tavaly volt az első olyan év, amikor a hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma nem emelkedett.

A tárca szerint az ápolók körében nőtt a migrációs szándék. 2011-ben 314, 2012-ben 518 ápoló fordult hatósági bizonyítványért a hivatal felé, a legtöbben Ausztriában, valamint Németországban terveznek munkavállalást.

A közlemény szerint az előző években több intézkedés irányult az orvosok helyzetének javítására. Emlékeztettek arra, hogy tavaly júliustól csaknem 16 ezer fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvos kapott béremelést, novembertől pedig a háziorvosi körzetek finanszírozása emelkedett 14 százalékkal.

A szakorvosjelöltek és rezidensek számára először 2011-ben meghirdetett a Markusovszky Lajos-ösztöndíj keretében a szakképzés befejezéséig havi 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak azok, akik vállalják, hogy a szakvizsga után Magyarországon dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Az ösztöndíjas helyekre tavaly is túljelentkezés volt, az 500 helyre több mint 600 fiatal orvos nyújtott be pályázatot.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×