eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Gazdaságpolitikai irányváltást tart szükségesnek az IMF - a nap hírei

Gazdaságpolitikai irányváltást tart szükségesnek Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Nemzeti célnak nevezte a bruttó hazai termék megkétszerezését 2025-ig a nemzetgazdasági miniszter. Drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei január 28-án.

Gazdaságpolitikai irányváltást tart szükségesnek Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF Budapesten vizsgálódó szakértőinak országjelentése szerint olyan fenntartható középtávú költségvetési kiigazítást kell végrehajtani, amely támogatja a gazdaság növekedését és a bizalmat, emellett megerősíti a pénzügyi szektort. Az Európai Bizottság küldöttsége azt javasolta, hogy Magyarország folytassa a pénzügyi konszolidációt, de figyeljen jobban a növekedési potenciál erősítésére. Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter örömtelinek nevezte, hogy a nemzetközi szervezetek pozitívan értékelték a kabinet egyensúlyjavító lépéseit.

Nemzeti célnak nevezte a bruttó hazai termék megkétszerezését 2025-ig a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György akkor beszélt erről, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks Kft.-vel. Ésik Róbert ügyvezető igazgató bejelentette: a finn telekommunikációs vállalat 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, csaknem 50 ország számára lát el cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerint a jövőben Katar lehet a magyar energiabiztonság egyik fontos szereplője. Szijjártó Péter a közel-keleti országban folytatott tárgyalásai után közölte: a két ország közötti energiaügyi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a katari energiaügyi és ipari miniszterrel. Ez a dokumentum ad keretet azokhoz a megbeszélésekhez, amelyek arról szólnak majd, hogy Magyarország miként juthat cseppfolyósított katari gázhoz.

Ókovács Szilvesztert a Magyar Állami Operaház, Kemecsi Lajost pedig a Néprajzi Múzeum főigazgatójává nevezi ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mindkét vezető megbízatása 5 évre szól.

Már vizsgálja az Európai Bizottság véleményét a vízügyi irányelv megsértéséről a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az európai testület a kötelezettségszegési eljárás részeként küldte el kifogásait. A brüsszeli testület megítélése szerint Magyarország árpolitikájában nem gondoskodik a hajózási és árvízvédelmi célú víztározókkal összefüggő környezetvédelmi és vízgazdálkodási költségek megtérüléséről, továbbá az ipari szereplők által kitermelt talajvíz költségeit sem hajtja be.

Tavaly csaknem százzal csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt, az ápolók száma ugyanakkor emelkedett. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: régebben a több szakvizsgás orvosokat látták szívesen külföldön, most pedig az egészen fiatal, végzős orvosok iránti kereslet nőtt.

Februártól ismét ellenőrzik a nagybani piacokat, miután a kormány elfogadta az erről szóló határozatot. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az akcióban kiemelt figyelmet fordítanak a tojás eredetének ellenőrzésére, mert információik vannak arról, hogy a Lengyelországból érkező tojást hol csomagolják át.

Drágul az üzemanyag. Szerdán bruttó 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol. Az emelés után a 95-ös benzin literenkénti átlagára 424 forint, a gázolajé pedig 427 forint lesz.

Ezentúl hetente kétszer is határozhat az üzemanyagárakról a MOL. Az indoklás szerint így rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. A Mol eddig hétfőn határozta meg az üzemanyagok nagykereskedelmi árait. Ezentúl viszont szerdán is dönthetnek az árak változtatásáról, így az új árak a bejelentést követő második napon - ez esetben szerdán és pénteken - lépnek életbe.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint a munkáltatónak joga van célhoz kötött, tisztességes ellenőrzésre, de az nem terjedhet ki a munkavállalók magánéletére. A kamerás megfigyeléssel összefüggő adatkezelést be kell jelenteni a hatóság adatvédelmi nyilvántartásába. Biztosítani kell azt is, hogy a felvételek visszanézésére csak egy szűk körnek legyen jogosítványa.

Az oktatási jogok biztosa szerint a diáktüntetések után a kormány felismerte, hogy érdemes tárgyalni a fiatalokkal. Aáry-Tamás Lajos az Index hírportálnak a felvételi követelmények változásairól azt mondta: ami történik, az semmilyen módon nem felel meg annak az előírásnak, hogy a változásokat a diákoknak az érettségi előtt két évvel korábban ismerniük kell.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×