eur:
393.09
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Gyurcsány ellenzéki erődemonstrációt javasol

Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusán szombaton.

A volt kormányfő, a DK elnöke a budapesti SYMA csarnokban csaknem kétezer párttag és szimpatizáns előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de "az alkotmányosság helyreállítása" közös cél.

"Ha összefogunk, győzünk, és győz Magyarország, ha széthúzunk, akkor el fogunk bukni, és el fog bukni Magyarország is" - mondta. Hozzátette: Orbán Viktorral "paktál le", aki nem tesz az összefogásért, és a miniszterelnök malmára hajtja a vizet az is, aki bárkit kirekeszt a demokratikus ellenzék együttműködéséből, és így szavazókról mond le.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a szocialista párt vezetése elnézést kért a határon túli magyaroktól az MSZP-nek a kettős állampolgárságról szóló, 2004. decemberi népszavazáson képviselt álláspontjáért.

"Ezt tiszteletben tartom, de nem értem és nem értek vele egyet. (...) Ezért is vagyunk más pártban" - jegyezte meg, megerősítve: továbbra is helyteleníti, hogy állampolgárságot kapjanak, akik nem élnek Magyarországon, nem osztoznak a teherviselésben, nem viselik szavazatuk következményét.

Kitért arra is, más ellenzéki erőkkel szemben a DK kitart amellett, hogy a rendőrséget - az elkövetett jogsértések ellenére - meg kell védeni 2006. őszi fellépéséért.

Ám szerinte ezek a nézeteltérések nem gátolják az együttműködést, a közös indulást a választásokon. Azt javasolta: az ellenzéki szervezetek ünnepeljék közösen március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep "ellenzéki erődemonstráció", a 2014 tavaszáig tartó választási küzdelem első állomása.

Gyurcsány Ferenc egyórás beszédében kifejtette: a jelenlegi alaptörvény "barkácsolása" helyett vissza kell térni a 2010-es kormányváltás előtti alkotmányhoz. Ezt azzal indokolta, hogy az alaptörvény "illegitim", sérti az 1989-ben létrejött köztársaság alapeszméit, és vezetőinek képére akarja formálni az országot.

Az elmúlt hetekben folytatott országjárásáról azt mondta: legkeserűbb tapasztalata a félelem, amivel szembesült. Sokan attól tartanak, baj érheti őket, ha kiderül, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, míg mások - a diktatúrákban megszokott - szégyenletes kompromisszumokra kényszerülnek, ha boldogulni akarnak, meg akarják őrizni állásukat - magyarázta. Hozzátette: nem gondolja, hogy Magyarország diktatúra lenne, de "már rég nincs demokrácia".

Beszédében arra kérte a nagyvárosok polgármestereit, hogy vasárnap - csatlakozva a római Colosseum elsötétítéséhez - egy időre kapcsolják le településükön a díszkivilágítást, így tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.

Szólt arról is, hogy pártja az egyetlen Magyarországon, amely támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását. Emellett bírálta a kormányt az oktatási rendszer átszervezése miatt. Mint mondta, tiltakoznak az ellen, hogy az iskolákat uniformizálják, "ideológiai átnevelő táborokká" alakítsák.

Elfogadta a párt programját a kongresszus. A dokumentum a 2010-es választás előtti alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazza.

A DK menetrendet sürget az euró bevezetésére, a különadók eltörlésére és a bankadó csökkentésére, kétkulcsos személyi jövedelemadózást vezetne be, visszaállítaná az adómentes sávot a legalacsonyabb jövedelmeknél, megszüntetné a gyermekek utáni adókedvezményt, növelné a családi pótlékot.

A pártprogram kezdeményezi az egységes ingatlanadó bevezetését, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj-kötelezettséget írna elő, de megszüntetné a hallgatói szerződéseket.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×