eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Orbán: Sikertörténet a magyar gazdaság megújítása - a nap hírei

A magyar gazdaság megújításának európai sikertörténetét látja a kecskeméti Mercedes-gyárban a miniszterelnök. Idő előtt törlesztett Magyarország 607 millió eurót a 2008-ban felvett IMF-hitelből. Ismét a Nyugat-Dunántúlon okozták a legnagyobb gondot a hóátfúvások.

A miniszterelnök szerint a kecskeméti Mercedes-gyár a magyar gazdaság megújításának európai sikertörténete. Orbán Viktor Kecskeméten, a gyár új modelljének hivatalos bemutatóján beszélt erről. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a magyaroknak nagyon sok és nehéz munkát kellett elvégezniük, hogy az ország ne csak megmeneküljön az adósságválság miatti összeomlástól, hanem jövője is legyen.

Idő előtt törlesztett Magyarország 607 millió eurót a 2008-ban felvett IMF-hitelből - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta: az előtörlesztést az tette lehetővé, hogy a 2012 novemberében indított Prémium Euro Magyar Állampapír az induláskor a tervezett 400 millió eurós kibocsátás helyett több mint 1 milliárd 300 millió euró értékben kelt el. Ennek köszönhetően a február 12-én esedékes törlesztő részletet az állam japán jenben már ma (péntek) teljesítette. Az IMF-hitelből 2014. október 28-ig további 5 és fél milliárd eurót kell visszafizetni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az IMF-hitel előtörlesztése azt bizonyítja, hogy stabil a költségvetés.

A fővárosi és a kerületi önkormányzatok között megosztandó forrásokról dönt holnapi rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A rendelettervezet szerint a kerületi önkormányzatokat összesen 92,6 milliárd forint, a fővárosi önkormányzatot pedig 96,4 milliárd forint illeti meg a megosztandó bevételekből. A főváros az őt illető összegből 7,6 milliárd forintot a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordít. A parlament megváltoztatta az arányokat is: míg korábban a főváros a közös bevételek 47 százalékát, a kerületek pedig összesen 53 százalékot kaptak, addig most a fővárost 51, a kerületeket pedig 49 százalék illeti meg.

A fővárosban jövőre indul az elektronikus tömegközlekedési jegyrendszer megvalósítása, miután az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette: 54,2 millió euró értékben finanszírozná annak bevezetését. A nyertes kivitelezővel az év második felében köthetnek szerződést, az elektronikus jegyrendszer bevezetése pedig jövőre indulhat.

Nyugállományba vonul Hatala József országos rendőrfőkapitány. Utódjának Papp Károly rendőr vezérőrnagyot javasolta Pintér Sándor belügyminiszter a kormányfőnek. Hatala József szolgálati viszonya február 3-án szűnik meg. Pintér Sándor felkérte az altábornagyot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöki feladatainak ellátására társadalmi megbízatásban, ezt Hatala József elfogadta.

Ismét a Nyugat-Dunántúlon okozták a legnagyobb gondot a hóátfúvások, Zalában egy települést átmenetileg elzárt a hó. A hóátfúvások miatt több mellékutat le kellett zárni Győr-Moson-Sopron megyében és Vas megyében, ahol a viharos erejű szél helyenként egyméteres hótorlaszokat emelt.

Német sajtóértesülések szerint még az idén elindulhat a Malév megszűnése után a Hungarian World Airways, vagyis a Magyar Légiutak a Világra -MLV Zrt. A portálnak Csiky László, az MLV vezérigazgatója elmondta, valóban tervezik a légitársaság elindítását, és ez még a idén meg is történik. Emlékeztetett: a korábbi hírek márciusról szóltak, de ez az időpont szerinte a többi között az engedélyek megszerzése miatt sem valószínű.

Vezető távközlési és csúcstechnológiai vállalatokkal kötött stratégiai megállapodást az Európai Bizottság. A cégek vállalták, hogy segédkeznek a krónikus szakemberhiánnyal küszködő ágazatban 700 ezer állás betöltésében. A megállapodás egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a vállalatok közreműködnek a képzésben, ingyenes online egyetemi kurzusokat tartanak, és anyagilag támogatják az induló technológiai vállalkozásokat.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója szerint a munkanélküliség világszerte tapasztalt magas szintje is jelzi, hogy a válságnak még nincs vége. Guy Ryder, a davosi Világgazdasági Fórumon ismét úgy vélte: amíg nincsenek új munkahelyek, a gazdaság nem tud nőni.

Románia túllépte a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt államháztartási hiánycélt. A bukaresti pénzügyminisztérium közlése szerint a deficit a bruttó össztermék 2,5 százalékát tette ki tavaly a korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest. Románia legutóbb 2011-ben kötött az IMF-fel két évre szóló, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást, amely tavasszal jár le.

Görögországban ismét munkába álltak az athéni metró sztrájkoló dolgozói a péntek hajnali rendőrségi beavatkozás után. A busz- és troliközlekedés ugyanakkor továbbra is szünetel a négymilliós görög fővárosban. A kilencnapos metró-sztrájk naponta csaknem egymillió ember közlekedését bénította meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×