Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: rendet kellene tenni a népességnyilvántartásban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint rendet kellene tenni a magyar állami népességnyilvántartásban, mert az nem friss és nem egyértelmű. Navracsics Tibor szerint szerint ez negatívan hat a választási rendszerre és a szociális segélyezés rendszerére is mondta a miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A népességnyilvántartó rendszer problémáival kapcsolatban nem zárható ki, hogy a 2018-as országgyűlési voksolásra ismét felmerül a választási regisztráció gondolata. A miniszterelnök-helyettes erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a regisztráció kérdésében nem foglaltak el végleges álláspontot a kormánypártok.

A miniszter arról is beszélt: jövőre biztosan nem lesz regisztráció, azt azonban nem zárta ki, hogy négy évvel később valamilyen formában bevezessék azt. Az állami népességnyilvántartás jelenleg nehezen áttekinthető, a valóságtól eltérő adatok megadását pedig nem szankcionálják - fejtette ki Navracsics Tibor, aki szerint mindez lehetővé teszi a politikai indokból történő átjelentkezéseket a "billegő" kerületekben.

Mint mondta, ha fennmarad a regisztráció gondolata, akkor a következő öt év elegendő lehet a vitára alkalmat adó alkotmányossági és belpolitikai kérdések tisztázására, amennyiben pedig ez mégsem lehetséges, akkor végleg el kell köszönni ettől az ötlettől.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint egy év felkészülési idő elég lesz az új Polgári törvénykönyv megismertetéséhez. A politikus reméli, hogy a felmerült alkotmányossági kifogásokat, ha lesz ilyen beadvány, az Alkotmánybíróság minél hamarabb megvizsgálja. Vékás Lajos, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője korábban az új Ptk. módosító javaslatainak alkotmányossági aggályaira hívta felé a figyelmet. Az InfoRádió Aréna című műsorában Exterde Tibor kérdezte Navracsics Tibort. Le.: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert hallották.

Navracsis Tibor a 2010-ben indult szakpolitikai reformokról, így például a köz- és felsőoktatás átalakításáról azt mondta, az erről kialakult konfliktusok azt jelzik, hogy végre történt valami. A területét érintő változtatások közül kiemelte a járási rendszer kialakítását, amelyen elmondása alapján még rengeteget kell hangolni, hogy véglegesítsék: mi marad az állami feladatokat átvevő járások hatáskörében és mivel foglalkozhatnak a jövőben az önkormányzatok.

Navracsics Tibor szólt arról is, hogy éles, a parlament munkáját is érintő választási kampányra számít.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor