eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Letakarták a kanadai kormány plakátjait Miskolcon

Már nemcsak egy, hanem több olyan óriás plakátot is lefedtek ismeretlenek kék lapokkal, illetve egy hirdetéssel foglalkozó társaság saját reklámfeliratával Miskolcon, amelyeken az elmúlt hétvégén még a kanadai kormány közleményét olvashatták a járókelők.

Az MTI fotóriportere szombaton még a népkerti sportpályánál és a Gömöri felüljárónál fényképezte le azokat a plakátokat, amelyeken az észak-amerikai ország kormánya arról tájékoztatta a miskolciakat, hogy megváltozott Kanada menekültügyi rendszere.

A diósgyőri városrészben kihelyezett plakátot még aznap lefedték kék papírral, a hét elején viszont már azokat is, amelyeket az MTI fotóriportere örökített meg.

A budapesti kanadai nagykövetség az MTI érdeklődésére, hogy rendben folyik-e a kampány, ugyanis több kihelyezett plakátot is letakartak, szerdán azt közölték, hogy "a tájékoztató kampány január és február hónapban tart, többféle tájékoztatási eszköz igénybevételével".

Emlékeztettek, 2011-ben Magyarországról érkezett a legtöbb menedékkérő Kanadába, az összes menedékkérelem 18 százalékát magyar állampolgárok nyújtották be. A magyarországi menedékkérők körülbelül 40 százaléka származási helyként Miskolc és környékét jelölte meg - írták. Hozzátették, a magyar állampolgárok által a világon benyújtott menedékkérelmek 98 százalékát Kanadában adták be.

Az MTI az ügyben megkereste a plakátokat elhelyező Kroc Kft.-t, a cég azonban nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

Pásztor Imre, a miskolci önkormányzati cégeket összefogó Miskolc Holding Zrt. szóvivője úgy nyilatkozott, az önkormányzati cégeknek nincs közük a plakátok letakarásához. Ezt Dobos Tímea, a város polgármesteri hivatalának szóvivője is megerősítette.

Kanada magyarországi nagykövetsége az elmúlt héten négyhetes tájékoztató kampányt indított el Miskolcon, hogy bemutassa plakátokon, újság- és rádiós hirdetéseken országa új menekültügyi rendszerét. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere bírálta a külképviseletet a kampány miatt.

Az óriásplakátokon a következő szöveg volt olvasható: "A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket."

A kanadai nagykövetség az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy a tavaly decemberben életbe lépett változások eredményeként gyorsabb és igazságosabb lett az ország menekültügyi rendszere, ezeket a változásokat akarja bemutatni a Miskolcon négy héten át tartó nyilvános tájékoztató kampány.

A nagykövetség közleménye szerint a kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szabályozás nemrég érvénybe lépett változásaira, a helyszíne pedig azért Miskolc, mivel "nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett" az országba.

A plakátokon túl az Észak-Magyarország című megyei napilapban még nem jelent meg hirdetés, és az MTI tudósítója helyi rádiókban sem hallott még erről szóló szpotokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×