Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Köldökzsinórvérbank létrehozását célzó kezdeményezést hitelesített az OVB

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Köldökzsinórvér-őssejtbank létrehozását célzó országos népi kezdeményezést hitelesített szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A beadványozó magánszemély indoklása szerint az intézmény létrehozásával a vérképzőszervi betegségben szenvedők esélyt kaphatnak a gyógyulásra.

A kezdeményezés harmadszor került az OVB asztalára, korábban tartalmi, illetve formai okok miatt nem hitelesítette a testület a benyújtott aláírásgyűjtő ívet. A korábbi üléseken ugyanakkor a választási bizottság tagjai közül többen is a kezdeményezés mellett érveltek, arra hívták fel a figyelmet, hogy fontos és hasznos lenne egy ilyen intézmény létrehozása, és az államnak is komoly megtakarítást hozna, mert az egészségügyben feleslegessé tenne drága kórházi kezeléseket.

A most benyújtott, hitelesített kérdés így szól: "A T. Országgyűlés mihamarabb tárgyaljon és döntsön a hazai Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásának ügyében!"

Az országos népi kezdeményezés támogatására a most hitelesített mintapéldánnyal megegyező íveken lehet aláírást gyűjteni, erre két hónapja van a kezdeményezőnek. Ha összegyűlik legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírása, akkor az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

A kezdeményező magánszemély az OVB-nek írt korábbi levelében egyebek mellett azzal érvelt, "a vérképzőszervi betegségben szenvedők jelentős számának adna esélyt a gyógyulásra, ha Magyarországon is működne közösségi köldökzsinórvér-őssejtbank", ahol mélyhűtött állapotban őriznék a vért. Utalt arra: a köldökzsinórban található vér olyan őssejteket tartalmaz, amelyeket szükség esetén súlyos betegségek gyógyítására lehetne felhasználni.