eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Másként értékelik a közszolgálati tisztviselők teljesítményét

Megváltozik július 1-jétől a közszolgálati tisztviselők teljesítményének értékelése, gyakrabban és más szempontok alapján mérik majd a munkájukat. Hasonló értékelést vezetnek be a rendvédelmi dolgozók körében is. Az új rendszerben - amely 2014-től a katonákra is érvényes lesz - elsősorban a munkaköri leírásban foglaltak teljesítését és a munkához való hozzáállást vizsgálják majd a szervezeti vezetők - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Biró Marcell azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent az új teljesítményértékelési rendszerről szóló kormányrendelet.

Az államtitkár szerint a korábban alkalmazott szisztéma - amelyet a Gyurcsány-kabinet idején Szetey Gábor dolgozott ki államtitkárként - teljes kudarcot vallott, mert túlbürokratizálták, "nyűg volt munkavállalónak és munkaadónak egyaránt", végül "a szervezetrendszer belső ellenállásán elbukott".

Az újfajta - a főosztályvezetőkig bezárólag minden tisztviselőre kiterjedő - teljesítményértékeléssel arra keresnek választ, hogy a dolgozó ellátta-e a munkaköri leírásában foglaltakat, továbbá nézik a munkamagatartását, a munkához való hozzáállását, így például azt is, hogy időben jár-e dogozni, kitölti-e és mennyire hasznosan a munkaidejét, mert "elszámoltathatóvá kell tenni a tisztviselőket ilyen alapvető kötelezettségei tekintetében is" - mondta.

Szavai szerint nem elsődlegesen a jutalmazás mértékét szeretnék meghatározni az értékeléssel - noha "lehet értelme differenciált, teljesítményalapú bérezést kialakítani a közigazgatásban" -, az ugyanis egyfajta eligazítással is szolgál a munkavállalónak, vagyis "önmagában is megáll", hiszen az a kormánytisztviselő szakmai fejlődésének, továbbképzésének alapját jelenti.

Ha a szervezeti vezetők által végzett teljesítményértékelés során az derül ki - folytatta Biró Marcell -, hogy a tisztviselő nem hatékonyan látja el munkáját, akkor más feladatot kaphat, ha viszont valaki "önhibájából, rendre nem tudja ellátni feladatát", akkor annak súlyosabb következménye is lehet. Az alapvető cél azonban nem a szankcionálás, hanem az, hogy mindenki ott és olyan munkakörben dolgozzon, ahol szükség van rá - hangsúlyozta.

A közigazgatási államtitkár az új, a korábbinál szerinte jóval egyszerűbb rendszer alapelvei között említette a "pénzért értéket" elvét - vagyis hogy az állampolgárok adóforintjaikért értékes szolgáltatást kapjanak -, az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot és a minőségi közigazgatást.

Hozzátette, hogy a közvetlen felettesek egy meghatározott szempontrendszer alapján végzik el az értékelést, amelyet egy informatikai felületen tehetnek majd meg. Megjegyezte, arra is lesz lehetőség, hogy a beosztottak önmagukat is értékeljék.

Biró Marcell elmondta, az új teljesítményértékelési rendszer a közigazgatási szervezetrendszer átalakításának sorába illeszkedik. Az eddigi átszervezésekről szólva felidézte a minisztériumok számának és a központi hivatalok, országos hatáskörű szervek létszámának megfelezését, továbbá a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejöttét, valamint azt is, hogy eddig mintegy 450 fiatal vett részt a közigazgatási ösztöndíjprogramban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×