A nyugalmazott tábornok újabb pere májusban kezdődhet - lapszemle

Infostart
2013. január 22. 07:50
A Magyar Nemzet arról ír, hogy hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója ellen. A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy bezárt a Zemplén-Hús Kft. sátoraljaújhelyi üzeme.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója ellen. A napilap bírósági forrásokra hivatkozva közli, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő, kémbotrány néven ismert eljárásban már bíróság előtt álló nyugalmazott tábornok újabb pere májusban kezdődhet.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy bezárt a Zemplén-Hús Kft. sátoraljaújhelyi üzeme, a munka hetek óta szünetelt, a korábban több mint száz embert foglalkoztató 124 éves gyárban az utóbbi hónapokban már csak harmincan dolgoztak. A cikk szerint az önkormányzat a kormány segítségét kéri a cég megmentéséhez.

Amerika a doppingolók paradicsoma - írja az Index. A hírportál szerint úgy tűnhet, hogy az amerikai profiligák szinte mentesek a doppingtól, évtizedek alatt alig pár játékos bukott meg. A kép azonban árnyaltabb, a ligák doppingpolitikája álságos, ha nem is bátorít rá, de szemet huny a doppingolás fölött, a büntetések többnyire nevetségesek.

A Népszabadság arról ír, hogy sok alapvető kérdés még nem tisztázott a pénztárgép-hálózatosítás körül. Az eddigi és a várható további csúszás miatt a nemzetgazdasági tárca lemondhat annak a korábban 96 milliárd forintra becsült bevételnek a nagy részéről, amelyet a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből remélt. A lap szerint a döntéshozók továbbra sem erőltetik, hogy a szolgáltatók egy széles körére - taxisokra, fodrászokra, kozmetikusokra - is vonatkozzon a pénztárgéptartás kötelezettsége.

A nyugati nagy cégek érdekeit szolgálja az unió, amikor a multik által gyártott technológiát helyezi előtérbe a magyarországi beruházásoknál - fogalmazott a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint ezzel a közösségi támogatások ugyan névleg hazánkba érkeznének, de a haszon jelentős részét a nagy nyugat-európai vállalkozások kivinnék az országból.

Lefoglalja a köztereket a kormány március tizenötödikére - írja az Index. Összesen 12 nagy közterületre adott be kérelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amelyet rendezvényterületnek használna a kormány március 12. és 19. között. A területek nagyságát egyenként 1000 négyzetméterben jelölték meg. A főpolgármesteri hivatal támogatja a kérelmeket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy vajon ki fizeti meg az útdíj-kudarcot. Elméletileg a teherautók számára érvényes e-matrica díjának megemelésével lehetne a leggyorsabban orvosolni az e-útdíj problémát, erre azonban az uniós szabályok miatt nincs mód, így valami más és gyors megoldást kellene bevetni. Például további főutakra is kiterjeszthetnék a díjszedést.

A portfolio azt írja: laikus szemlélőnek úgy tűnhet, hogy Magyarországon az uniós források elosztásában csak a csúszás és a pályázati intézményrendszer újabb és újabb átszervezése a biztos. A sokáig érinthetetlennek tűnő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség háttérbe szorításának nemrégiben kiszivárgott, majd végül kormányzati tisztviselők által is megerősített szándéka is ezt a képet erősítheti.

A pénzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy sok vállalkozásnak jelent komoly költséget, hogy legkésőbb február elsejéig kell a cégjegyzékben szereplő adataikat kiegészíteniük vagy módosítaniuk azoknak a cégeknek, amelyek a tavaly márciusi törvénymódosítás óta ezt nem tették meg.