Így lehet felkerülni a világörökségi listára

Infostart
2013. január 21. 16:02
Ami fölkerül az UNESCO listájára, annak védelméről a mindenkori kormánynak be kell számolnia - mondta az UNESCO közgyűlésének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Bogyay Katalin a palesztin kérdésről is beszélt.

Nemrég a táncház mozgalom, a solymászat és a matyó népművészet került fel az UNESCO kulturális világörökség-listájára. Az InfoRádió Aréna című műsorában az UNESCO közgyűlésének elnöke azt mondta, három világörökségi lista létezik: az építészeti, a tájvédelmi és a szellemi - utóbbi a "legfiatalabb" egyezménynek számít a szervezet életében.

Bogyay Katalin hozzátette, ami felkerül a listára, védelmet kap, mert nemcsak egy országhoz, hanem az egész világhoz tartozik.

A mai identitáskavalkádban fontos az UNESCO vállalása, hogy segítse a közösségeket abban, hogy megvédelmezze élő hagyományaikat és szokásaikat. A szellemi kulturális örökség védelme az adott közösség identitásának szempontjából nagyon fontos - emelte ki az elnök, aki elmondta azt is, hogy először a nemzeti listára kell, hogy felkerüljön, csak ezután lehet jelentkezni az UNESCO listájára. Ráadásul az adott ország kormányának be kell számolnia a szervezet előtt arról, mit tesz a listára javasolt érték védelme érdekében.

Bogyay Katalin beszélt a palesztin kérdésről is, amelynek kapcsán kifejtette: 2011-ben, amikor a Palesztin Hatóságot felvették az UNESCO-ba, sok tagország azért tartózkodott, mert féltek a helyzettől. Az Egyesült Államok törvényei szerint ugyanis Washington nem adhat támogatást olyan ENSZ-szervezetnek, amely teljes jogú tagságot szavaz a palesztinoknak.

Bár az USA beváltotta ígéretét, és megvonta a támogatást az UNESCO-tól, Obama elnök azt ígérte: nem hagyják magára a szervezetet - hangsúlyozta Bogyay Katalin.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.