eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Országos hóhelyzet: elzárt települések, járhatatlan utak

Hatra nőtt az elzárt települések száma szombat reggelre Veszprém megyében, a pápai körgyűrűnél elrendelt kamionforgalom-korlátozást viszont feloldották - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Hatra nőtt az elzárt települések száma szombat reggelre Veszprém megyében, a pápai körgyűrűnél elrendelt kamionforgalom-korlátozást viszont feloldották - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Zsigray Dániel elmondta: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla mellett szombat reggelre megközelíthetetlenné vált Kékkút és Köveskál is; a településeknek ellátási problémájuk nincs.

Tájékoztatása szerint a pápai körgyűrűnél a Celldömölk irányában elrendelt kamionforgalom-korlátozást feloldották, megnyitották a 71-es főutat Örvényesnél, de továbbra sem lehet használni a 710-es, az M7-es autópályára vezető balatoni elkerülő utat. Le van zárva hófúvás miatt a Zánka és Gyulakeszi, a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic, a Kemeneshőgyész és a megyehatár, a Kemenesszentpéter és a megyehatár, valamint a Malomsok és a megyehatár közötti út, továbbá a Káptalantóti és Nemesgulács közötti bekötőút - tette hozzá.

A Veszprém megyei tűzoltók péntek éjjel hét esetben vonultak ki elakadt járművek, közöttük egy busz segítségére - összegezte Zsigray Dániel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton kora reggel még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hó miatt 29 település megközelíthetetlen, ezek közül Veszprém megyében négy község: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla.48

Tizenkét út még járhatatlan Zalában

Szombatra virradó éjjel elindulhatott a kamionforgalom Szlovénia felől Magyarországra Tornyiszentmiklósnál, ahol ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, Zalában azonban tizenkét út még járhatatlan.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: a zalai határátkelők közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. Hozzátette, hogy a magyar-szlovén határon éjjelre már ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók.

Mintegy hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zala megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében.

Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

A Tiszántúlon is havasak az utak

A Tiszántúlon is mindenhol havasak az utak, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedves útburkolatra kell számítani. A Dunántúlon elállt a havazás és a széllökések ereje is jelentősen mérséklődött, de továbbra is téliesek az útviszonyok - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel.

Pécsi Norbert tájékoztatása szerint a Dunántúlon még 72 út járhatatlan, ezért továbbra sem érdemes autóba ülni az ország nyugati megyéiben.

Jelenleg a társaság több mint 400 gépe és csaknem 700 szakembere dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen, s újabb hómarókat és hóekéket csoportosítottak át a dunántúli területekre.

A közútkezelő Útinform szolgálatának legfrissebb jelentései szerint a Tiszántúlon szinte mindenhol havazik, Gyomaendrőd térségében intenzív a havazás. Ezeken a területeken havasak, míg a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek a főutak.

A fővárosban nincs gond

Budapesten a főutak mindenhol járhatók, a BKV járatai szombat reggel rendben elindultak - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-vel. A társaság munkatársai éjszaka a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoztak a főútvonalak és a mellékutak megtisztításán.

A közlemény szerint Budapesten péntek reggel 8 órától változó intenzitással havazott, a csapadék este nyolc óra körül szűnt meg. A közterület-fenntartó mérései szerint Budán 10 centiméter hó esett, Pesten ennél kevesebb.

A társaság az éjszakai műszakban továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, minden járművével folyamatosan végezte a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Ezek megtisztítása után megkezdték a mellékutak takarítását. A hajnali órákban a szóró munkagépek visszatértek a főútvonalakra, hogy a közösségi közlekedésben ne legyen fennakadás.

Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, a hidakon, a felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik a társaság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×