eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már nincs hótól elzárt település - a nap hírei

Már nincs hótól elzárt település az országban. Az emberi erőforrások minisztere szerint senkit nem lehet a nemzetből kitagadni. Párizs szerint az afrikai erőknek minél előbb át kell venniük Maliban a francia csapatok szerepét.

Már nincs hótól elzárt település az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt emlékeztetett: szombat reggel még 29 település volt megközelíthetetlen a Dunántúlon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arról számolt be, hogy a vis maior alapból hívhatják majd le a hóhelyzet miatti pluszköltségeket az érintett önkormányzatok. Bakondi György Zalaegerszegen emlékeztetett: a katasztrófavédelemnek az elmúlt napokban csaknem 500 járművet kellett kiszabadítania a hó fogságából. Már mind a két irányban járhatnak a kamionok a 86-os főúton. Letenyénél és Tornyiszentmiklósnál is zavartalan a határforgalom. A fővárosban a közlekedésben nem volt fennakadás. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyben arra figyelmeztette az autósokat, hogy síkosak az utak és vasárnap délelőtt főként ónos esőre kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország minden megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a holnap várható gyenge ónos eső miatt.

Franciaországban és Nagy-Britanniában még jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a havas, fagyos téli időjárás. Angliát és Walest vastag hótakaró borította be; helyenként 30 centiméteres hó hullott. A havazás és az erős fagy okozta jegesedés jelentős fennakadásokat okozott London metróközlekedésében. Ma is csak részlegesen működött a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a Heathrow. Franciaországban összesen hatan haltak meg közúti balesetekben a havas, csúszós utakon. Az egyik karambolban három, a mali francia intervenciós erőkhöz csatlakozni készülő katona vesztette életét.

Az emberi erőforrások minisztere szerint senkit nem lehet a nemzetből kitagadni. Balog Zoltán Solymáron, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján úgy fogalmazott: ma is vannak még, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy kollektívan el lehet ítélni népeket és népcsoportokat. Az Országgyűlés tavaly decemberben nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává. 1946-ban ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről, amivel kezdetét vette a magyarországi svábok kitelepítése.

Az összesen hatmillió forintos egyedi támogatás rendezi az átmeneti tűhiányt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca emlékeztetett: a kormány tavaly novemberben azonnali egyeztetést kezdeményezett a szakmai szervezetekkel, amikor azok a tűhiány várható problémáját jelezték. A minisztérium azután közölte ezt, hogy Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott: súlyos válságot okoz az Orbán-kormányzat bizonytalansága drogügyben. Szerinte a legsúlyosabb probléma a megelőzés és a tűcsereprogramok pénztelensége miatt alakulhat ki.

Visszalépett az elektronikus útdíj-tendertől a Getronics - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt., amely tudomásul vette a döntést. Az elektronikus útdíjszedési rendszer teljes körű bevezetésére és megvalósítására kiírt tender nyertes vállalatának indoklása szerint az alvállalkozókkal tartott egyeztetés után nem látja biztosítottnak a megállapodásban foglaltak teljesítését, ezért nem írják alá a szerződést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium annyit közölt: megvizsgálják a további lehetőségeket a kialakult helyzetben. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer tervezett indulási időpontja július elseje.

A Fidesz szerint a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány által javasolt minimálbér-csökkentés újra szociális válságot teremtene Magyarországon. Puskás Imre, a számvevőszéki bizottság fideszes alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Haza és Haladás Egyesület egyik programpontja szerint az átlagbér 30 százalékára, vagyis 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért. A Haza és Haladás Egyesület válaszában továbbra is arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyjon fel azzal a politikával, amely Magyarországot elszegényíti.

Budapesten elvitték a rendőrök azokat a civil és hajléktalan aktivistákat, akik délután a VII. kerületi Csányi utcában elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzati tulajdonú épületet. A rendőrök azután vetettek véget az akciónak, hogy többször is hiába szólították fel a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Korábban a szervezők azt mondták: nagyszámú önkormányzati lakás áll üresen Budapesten, pedig ezekbe be lehetne költöztetni a rászorulókat.

Az afrikai erőknek minél előbb át kell venniük Maliban a francia csapatok szerepét. Erről Laurent Fabius francia külügyminiszter beszélt a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének csúcsértekezletén Abidjanban. Úgy vélte: a nyugat-afrikai kontingens heteken belül bevethető lesz. A tervek szerint január 26-ig mintegy 2 ezer afrikai katonát vetnek be Maliban.

Algériában hét külföldi túszt öltek meg az al-Kaidához közel álló fegyveresek a foglyok kimentésére indított, mai végső akcióban. Az algériai hivatalos hírügynökség azt közölte: a helyi különleges erők az összecsapásban 11 iszlamistát öltek meg. A fegyveresek szerda óta tartottak fogva hazai és külföldi túszokat egy gázkitermelő telepen. Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan hány elkövető és hány túsz vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×