Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megállapodás három szakszervezettel, a PDSZ kilép

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodott az emberi erőforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságában részt vevő három szakszervezet a mostani tárgyalási fordulón. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem írja alá a megállapodást.

Balog Zoltán a több mint háromórás tárgyalás után azt mondta: megszületett a megállapodás, rögzítették a kereteket, amelyekben a jövőbeni együttműködést elképzelik.

 A megállapodást jövő kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az állami fenntartásba vétel folyamatában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: megállapodtak, hogy mikor kezdi meg munkáját a monitoringbizottság, amely az állami fenntartásba vételt kíséri majd figyelemmel. Mindkét fél engedett - összegezte a tárgyalásokat, hozzátéve: olyan garanciát kaptak, amely védeni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a pedagógusok sztrájkbizottságából és önálló sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be Mendrey László. Azt mondta: az a megállapodástervezet, amely a múlt hét második felében került eléjük, nem aláírható, és a sztrájkbizottság eredeti követeléseiből semmi sem teljesült.

Kiemelte: semmi nem történt a bértábla 20 százalékos emelése ügyében, hasonlóan nem látnak előrelépést az államosítás kérdésében sem.

Mendrey László megismételte, hogy továbbra is készek az önűlló sztrájkra, mert nem teljesültek követeléseik- a többi között a béremelés ügyében. Hozzátette: Orbán Viktornak levelet írnak emiatt.