eur:
394.78
usd:
370.89
bux:
65150.27
2024. április 19. péntek Emma

Hókáosz: a Dunántúl nagy része járhatatlan!

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye 26 kistérségében. Narancssárga a riasztás Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében. A Dunántúlon kéttucatnyi út járhatatlan, négy Vas megyei és három Zala megyei település megközelíthetetlen. Autók akadtak el az utakon, a teherautók elől lezárták a magyar-szlovén határt. A katasztrófavédelem azt kéri, senki ne induljon útnak!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére, mert azokban a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órás sebességet elérő szél hótorlaszokat emelhet. Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében.

Az OKF adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg tizenhat út járhatatlan, Vas megyében tíz összekötőút van lezárva. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegyék, közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Vas megyében Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút volt megközelíthetetlen és több településre is nagyon nehezen lehet eljutni. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják. Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó úgy tudta kórházba szállítani az asszonyt, hogy a jármű előtt hómaróval vágtak utat a közutasok.

Vas megyében szinte leállt az autóbusz-közlekedés, a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatójának tájékoztatása szerint Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta.

Zala megyében péntek reggelre Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre nem lehetett bejutni a hófúvás miatt, de a szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között. Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban, amelyet egy elakadt autóbusz mentésére riasztottak.

Győr-Moson-Sopron megyében tucatnyi alsóbbrendű út volt reggel járhatatlan. Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

Baranyában a reggel óta tartó hóesés ellenére továbbra is járhatóak az utak.Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a nyugat-dunántúli régióban a viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, és szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között. A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasoknak, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak.

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében. A MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat.

Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában. Sok település megközelíthetetlenné vált - tájékoztatta az InfoRádiót Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója.

Veszprém megyében is jelentős késésekkel közlekednek a buszok, annak ellenére, hogy negyven géppel folyamatosan takarítják az utakat - mondta Bakos György, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. Vas megyében szinte leállt az autóbusz-közlekedés - tájékoztatott Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója. A Kisalföld Volán közleményében az olvasható, hogy Csorna környékén több jármű az árokba csúszott, a buszok pedig vagy el sem indulnak, vagy legalább egy órát késnek.

A havazás miatt jövő csütörtökig, január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér is.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság péntek délelőtt az időjárási körülmények miatt úgy döntött, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra.

Budapesten változó intenzitással havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közlése szerint továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végzi a fővárosi főutak síkosság mentesítést, de a mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg. A főutak Budapesten jól járhatók.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyre többfelé lehet havazásra számítani, a Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat. A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi-északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több hullhat. Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×