Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: Kisebb az ösztönzés az IMF-fel való hitelmegállapodásra, de a kormány kész tárgyalni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország ma már olyan helyzetben van, hogy a piacok likviditása miatt kisebb talán az ösztönzés az IMF-fel való hitelmegállapodásra, de a kormány kész tárgyalni, a hitelmegállapodás lehetőségét továbbra sem veti el - mondta Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: "ha a valutaalap kész arra, hogy a tárgyalásokat ebben a kérdésben folytassuk, akkor mi ott ülünk a tárgyalóasztalnál".

"Nem pénzre van szükségünk, hanem biztonsági hálóra, egy casco biztosításra, ha az európai piacok felborulnának, akkor ez a megállapodás Magyarország számára biztonságot tud adni" - emelte ki a miniszter.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége szerdától tárgyal Magyarországon, de most a küldöttség az IMF alapokmányának IV. cikkelye szerint vizsgálja a magyar gazdaság folyamatait, és nézi át a 2008-as hitelmegállapodás teljesülését.

Varga Mihály kifejtette: 2011 novemberében, amikor Magyarország a nemzetközi szervezetekhez fordult, Európában komoly volt a helyzet, a magyar kormány akkor úgy ítélte meg, szükség lehet egy biztonsági hálóra. Azóta kiderült, Magyarország a megállapodás nélkül is tud működni, meg tudja újítani az államadósság finanszírozását - emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta: napjainkban az IMF és az Európai Unió (EU) is úgy látja, hogy a fiskális politikában az egyensúlyra törekvés eredményes volt, az államadósság csökken, az államháztartási hiány, az idén már várhatóan egymás után a harmadik évben, 3 százalék alatt marad a GDP-hez mérten, és jó esély van arra, hogy az ország kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása alól.

A tárca nélküli miniszter kiemelte: továbbra is stabil és biztonságos pályán kell tartani a magyar gazdaságot, és meg kell találni, hogyan lehet ösztönözni a gazdasági növekedést.

Elmondta: a növekedéshez beruházások kellenek, ehhez növelni kellene a kihelyezett hitelek állományát, a bankszövetséggel tárgyalnak, és szeretnék elérni, hogy akár adókedvezményekkel segítsék a hitelezés növekedését.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály utalt arra, hogy a valutaárfolyam, a forint árfolyama egy olyan országban, ahol a lakosság, az állam éa a vállalkozói szektor jelentős deviza adóssággal rendelkezik, érzékeny kérdés, s egy jelentős árfolyamgyengülés biztosan kedvezőtlenül érintené a gazdaság minden szereplőjét.