Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több útszakaszt le kellett zárni a havazás miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb jelentése alapján továbbra is havazik a Dunántúl nyugati és északi területein. Hóátfúvások miatt több útszakaszt is le kellett zárni, illetve több főúton leállították a nehézgépjármű forgalmat, emellett vannak olyan térségek, ahol érdemes hólánccal elindulni. Elzárt települések azonban továbbra sincsenek az országban.

A közlemény szerint Dunántúl nyugati és északi részén változatlanul esik a hó, Győr-Moson-Sopron megyében intenzíven havazik. Pest megyében Dabas térségében havazik, Bács-Kiskun megye északi felén szállingózik a hó. A havazásban érintett területeken Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém Komárom-Esztergom és Fejér megyében a fő- és mellékutakon változatlanul téliesek az útviszonyok, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást.

Hóátfúvások miatt le van zárva Veszprém megyében a 8406-os jelű út Kemenesszentpéter és a megyehatár között szakasza és Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű út Páli és Vásárosfalu között. A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt Vas megyében átcsoportosította a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésére álló hómarókat a legkritikusabb térségekre tudja átvezényelni. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárta a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak. Nehézgépjárművekkel, főleg nyerges vontatókkal továbbra sem érdemes a hegyi utaknak nekivágni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelte. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 340 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is azt javasolja, hogy csak nagyon indokolt esetben induljanak útnak a közlekedők, ha mégis az utazás mellett döntenek, fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.